GOLUBAC: Gradi se plaza ,kanalazacija i Kulturni centar u Golupcu, a uskoro počeće radovi i na izgradnji hotela i rekonstrukcija marina na Dunavu(FOTO)

Контакт

Opština Golubac  u poslednjih nekoliko godina realozovala je oko 30 kapitalnih projekata koji su finansirani  iz fondove Evropske Unije, Vlade Srbije i  iz opštinske kase. Sa susedima  Rumunima, ova podunavska opština otpočela je  saradnji još 2013. godine na različitim projektima,od kojih  su mnogi realizovani i doprineli ukupnom razvoju ovog kraja. 

Strateški cilj  u narednom periodu je ,da se  razvije turizam I da  turistički potencijali kao što je Golubačka tvrđava, manastir Tuman,jedrenje na vodi I reka Dunav,budu glavna turistička ponuda I da Golubac postane prepoznatljiva turistička destinacija u Donjem Podunavlju I Srbiji.

U ovoj podunavskoj opštini nastavljaju se radovi na izgradnji nekoliko projekata,od kojih su plaža na Dunavu,a do kraja godine počenje I radovi na rekonstrukciji postojećih marina I izgradnji hotela u Golupcu.

      -Cilj nam je da završimo mnoge projekte,od kojih je plaža na Dunavu čiji su radovi u toku I koji treba da se zaverše za nekih mesec dana, u toku ove godine počećemo I izgradnju marine kao I izgradnju šetno-biciklistićke staze od Golupca do Golubačke tvrđave. Među projektima je izgradnja jednog savremenog hotela u Golupcu koji će doproneti razvoju turizma,kaže dr Nebojša Mijović,predsednik opštine Golubac

Pored Golupca radiće se I u ostalim naseljima na području opštine,na  asvaltiranju  lokalnih puteva I seoskih ulica,rekonstrukciji domova kulture I verskih objekakata. Počela je I realizacija zajedničkog  projekta ,,Otpadne vode 2’’ u okviru programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija koji finansira Evropska Unija I vrednost ovog projekta je 500 hiljade evra. Osnovni cilj projekta je izgradnja nedostajućeg dela kanalizacione mreže u gradu Golupcu kao I u svim naseljima. Pored ovih radova realizovaće se I prateće aktivnosti  na projektu, koje će se odnositi na jačanje svesti stanovništva o značaju zdrave životne sredine, što će sveukupno dovesti do boljeg kvaliteta života stanovnika ove podunavske  opštine.

             -Radićemo I u seooskim naseljima,ostalo nam je još nešto malo putne infratsrukture da zavšimo na postavljanju novog asvalta na lokalnim putevima I seoskim ulicama,u planu nam je I popravka domova kulture kao I verskih objekata.Ono što je od kapitalnog značaja je izgradnja kanalizacije,pored Golupca,gde su u toku radovi,radiće će se I u svim seoskim naseljima.Aplicirali smo sa mnogim projektima za sredstva od Evropske Unije,preko IPA fondova I Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija. Radimo I rekonstrukciju postojeće zgrade za Biblioteku I Kulturni centar I radovi bi trebali da za završe nekih mesec dana.Radićemo I u ostalim oblastima,kako bi stvorili bolje uslove za rad I život naših građana kako u gradu Golupcu,tako I u svim selima na području naše opštine,rekao je predsednik Mijović.

U opštini Golubac pre nekoliko godina započela je aktivnost na realizaciji projekta izgradnje biciklističko-šetne staze vrednu oko tri miliona evra. Ruta tog puta poklapa se sa međunarodnom trasom Euro Velo 6.i rađena je prema svim evropskim standardima za biciklističko-pešaćke staze. Od  ukupno planiranih  7  deonica u dužini od 12 kilometara biciklističke staze od naselja Vinci do Golubačke tvrđave do sada su izgrađene  tri staze u dužini od 7,7 kilometara od naselja Vinci do Golupca.Prošle godine završena je staza 3 od Radoševca do graničnog prelaza kod  naselja Usije.  Staza kada bude završena u ukupnoj  dužini od 12 kilometara biće na raspolaganju pešacima i biciklistima od naselja Vinci do Golubačke tvrđave,a vrednost ovih radova iznosiće  391.506,92 eura, Staza će biti od velikog značaja za dodatnu promociju turizma opštine Golubac , s obzirom da godišnje prođe 15 hiljada biciklista kroz ovaj kraj Srbije.

Lj.Nastasijević

Објављено у -Infrastruktura Објавио Ljubiša Nastasijević On:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *