GOLUBAC:Đerdapski med i bareni sir,dva brenda opštine Golubac(FOTO).

Контакт

Strateškim dokumentom Opština Golubac radi na razvoju poljoprivrede u onom delu koji je važan i za razvoj turizma u smislu proizvodnje hrane. Sa tim ciljem se nekoliko godina unazad izdvajaju znatna sredstva za razvoj stočarstva,kupovinom stočnih grla,zatim za voćare,povrtare,pčelare I za navodnjavanje.

          -Već nekoliko godina unazad značajna sredstva izdvajamo iz budžeta za pomoć poljoprivrednicima za kupovinu stoke,voćarima za nabavku sadnica,povrtarima za nabavku plastenika i navodnjavanje kao i pčelarima za nabavku košnica,kažu u opštini Golubac

Ovaj kraj poznat je i po pčelarima.Urađen je sertifikat za proizvodnju meda na području Opštine Golubac,kojim delom pripada Nacionalnom parku ,,Đerdap’’.Pored brenda ,,Đerdapskog meda’’ Golubac ima još jedan brend,a to je Golubački bareni sir,čiji je proizvođač mali privrednik koji zapošljava nekoliko ljudi.To su dva značajna,sertifikovana proizvoda sa ovog područja,pa je ovaj kraj prepoznatljiv i po ovim proizvodima.

        -Mi imamo i dosta naših pčelara koji imaju svoj Brend ,,Đerdapski med’’sa zaštitom geografskog porekla i tako su  osigurali  svoj nastup na domaćem i inostranom tržištu. Pored Đerdapskog meda,opština Golubac  ima još jedan zaštitni znak,,Golubački bareni sir’’koji je predstavljen na Sajmu Dunava ,u ovom gradu na Dunavu. U toku je eksperimetalna  proizvodnja u cilju zaštite geografskih  oznaka.Opština Golubac  u saradnji sa  razvojnom akademijom Srbije,Udruženjem ,,Eko Brend’’ i  Mlekarom ,,Ekomilk’’ iz Dvorišta radi na ovom projektu ,proizvodnji  Golubačkog barenog sira,dodaju u ovoj podunavskoj Opštini.

Opština Golubac iako sa malim budžetom,pruža primer i daleko razvijenijim i bogatijim lokalnim samoupravama.Ona nastoji da raznim subvencijama pomogne poljoprivrednim proizvođačima da na svojim posedima razvijaju proizvodnju hrane i tako stvori  uslove za njihov  bolji život na selu i opstanak  na svojim ognjištima.

Lj.Nastasijević

Објављено у -Poljoprivreda Објавио Ljubiša Nastasijević On:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *