DANAS JE OGNJENA MARIJA: Njenih gromova plaše se svi vernici, a evo šta nikako ne smete da radite

Контакт

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija.

Iako nije upisan crvenim slovima u crkvenom kalendaru, praznik Ognjena Marija spada u veoma važne i poštovane praznike u srpskom narodu, pogotovo među ženama. Sveta mučenica Marina rodom je iz Antiohije. Krstila se u 12. godini i rano je ostala bez majke, a otac ju je, kada je saznao da je hrišćanka, oterao od kuće.

Na putu iz Antiohije ona je srela eparha Olimvrija koji je pošao da goni hrišćane. Pošto je odbila ponuđeni brak i zbog njene vere u Gospoda Isusa Hrista, gnevni eparh naredi da je izlože najgorim mukama.

Sveta velikomučenica Marina posečena je mačem u 16. godini, u doba cara Dioklecijana.

Mošti ove svetiteljke nalazile su se u Carigradu do dolaska krstaša, a danas se njena ruka nalazi u svetogorskom manastiru Vatopedu.

Danas se ne rade nikakvi poslovi

Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine „gori nebo i zemlja“, ne rade nikakvi poslovi. Ovu svetiteljku posebno poštuju žene tako da se tog dana ne radi ni u kući, ni u polju, a u narodu se kaže da na Ognjenu Mariju „ne valja ni konac u iglu udenuti“.

U narodnom predanju čuvaju se primeri mnogih nesrećnih slučajeva koji su se dogodili na današnji dan, kada su se neoprezni plivači udavili u rekama i jezerima. Zato se veruje da na Ognjenu Mariju takođe treba izbegavati kupanje u „velikim vodama“.

U nekim delovima Istočne Srbije uvreženo je mišljenje da devojke na ovaj dan treba da poklone ogledalce mladiću koji im se sviđa i da će taj zauvek u njih gledati kao „u svoj odraz u ogledalu“.

Prema narodnom verovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i, kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom, ona spada u „ognjevite“ svece.

Grmljavina na ovaj praznik tumači se kao „loš znak“. Naime, to može da označava, kako kažu predanja, tešku i sušnu godinu, dok ima i tumačenja da to može ukazivati na bolest i siromaštvo.

Lj.Nastasijević

Izvor SPC

Објављено у -Društvo Објавио Ljubiša Nastasijević On:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *