GOLUBAC:Pčelarstvo porodični biznis u opštini Golubac(FOTO).

Контакт

Jedna od privrednih grana razvoja opštine Golubac pored poljoprivreda  i turizma je i proizvodnja čuvenog ekološkog meda. Prelarstvom se ovde bavi oko 50 –tak porodica  kojima ova podunavska opština preko Pčelarskog društva ,,Golubački grad’’  pomaže u njihovoj aktivnosti i realizaciji  projekati vezanih za razvoj pčelarstava na ovim prostorima.  Udruženje je  osnovano 2012 godine i ima za cilj da okupi pčelare edukuje ih  i radi na zaštiti geografskog porekla  meda i drugih pčelinjih  proizvoda.

            -Te 2012. godine zacrtali smo određene ciljeve koje smo u ovoj godini i ispunili.Jedan od ciljeva je brendiranje i zaštita geografskog porekla,jer smo dobili rešenje od Zavoda za zaštitu intelektualne svojine gde je brendiran naš med koji će se proizvoditi u ataru Nacionalnog parka ,,Đerdap“.Urađene su sve analize u nadležnim labaratorijama i sa ponosom mogu da kažem da med sa ovih prostora u sebi sadrži oko 60 biljaka u sebi,što ne može da se niko pohvali sa takvim kvalitetom ovog proizvoda.Prošle godine na međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu osvojili smo zlatnu medalju za kvalitet meda,što potvrđuje u kom pravcu ide naše Udruženje i šta  je cilj naših pčelara,kažu u Društvu pčelara ,,Golubački grad“ iz ovog grada na Dunavu.

             Nacionalni park ,,Đerdap“ i ekološki zdrava priroda,pruža dobre uslove za razvoj pčelarstva,što je i šansa za mlade koji žele da se porodično  bave proizvodnjom meda i drugih pčelinjih proizvoda.

              -Ovaj kraj je na dobrom mestu,zaštićen je,prvo država Srbija u okviru Nacionalnog parka ,,Đerdap“,jer ovde ne postoji ni jedan prirodni ili veštački zagađivač koji može da ugrozi zagađenost prirode i tako utiče na kvalitet meda. Tu je i raznovrsnost flore na ovom terenu,što doprinose kvalitetu meda i pčelinjih proizvoda. Ova godina je donekle,bila medonosna,u početku vremenski uslovi su bili dobri,međutim,kasnije došlo je do promena,što je uticalo i na samu pčelinju pašu,pa je u košnicama bilo manje meda,žale se golubački pčelari..

             U radu i aktivnosti Društva pčelara ,,Golubački grad“ pomaže i lokalna samouprava u vidu davanja subvencija i organizovanjem savetovanja i edukacija u cilju sticanja znanja u  ovoj proizvodnji.

               -Mi kao udruženje dobro sarađujemo sa lokalnom samoupravom koja nam pomaže u brendiranju meda i zaštiti geografskog porekla,dodaju golubački pčelari i ističu da su subvencije za mlade pčelare koji žele da se bave pčelarstvom, je dobro za te porodice.Sada radimo na pakovanju brendiranog meda koje prodajemo  na našem i inostranom tržištu. Radimo i na edukaciji naših članova u cilju sticanja većeg znanja u oblasti pčelarstva  i veće proizvodnje meda sa ovih prostora.

          Nekada su se pčele držale iz hobija, a danas mnogi u medu vide mogućnost za zaradu od koje će živeti. Med proizveden u Nacionalnom parku ,,Đerdap“ ima kvalitet i sve se više traži na domaćem i inostranom tržištu.

                                                                    Lj.Nastasijević       

Објављено у -Poljoprivreda Објавио Ljubiša Nastasijević On:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *