GOLUBAC Zaplovila bela jedra na Dunavu :Državno prvenstvo i Kup Golupca u jedrenju(FOTO).

Контакт

U organizaciji Jedriličarskog kluba Golubac i Jedriličarskog saveza Srbije,u Golupcu se od petka pa nedelje na Dunavu održava  regata za sve klase Kup Golupca i prvenstvo Srbije u jedrenju na vodi  na kome učestvuju 102 jedrilice iz 12 klubova iz Golupca i Srbije.

Dunav kod Golupca predstavlja jedno od najboljih regatnih polja u Srbiji. Ova podunavska opština ima značajne prirodne i druge resurse, a posebno ima perspektivu u oblasti turizma i u sportovima na vodi.Odlukom Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Golubac državno prvenstvo I Kup Golupca u jedrenju održava se uz poštovanja mera Vlade Srbije I Kriznog štaba o zaštiti od Kovida-19.

              -Ako vam kažem da Golubac nedeljno poseti oko 10 hiljada gostiju,onda lako možete izračunati koliko je u poslednjih tri meseca posetilo naš grad.Na nivou opštinskog štaba za vanredne situacije dali smo upustva organizatorima prvenstva da poštuju mere zaštite od pandemije korona virusa I kako se treba ponašati.Nadam se da neće imati nikakvih problema I da će takmičenje proteći bez posledica po zdravlje takmičara,kaže predsednik opštine dr Nebojša Mijović.

            U turističku ponudu opštine Golubac biće nova plaza na Dunavu I novi hotel koji će se graditi na prostoru Donje marine.

             -Koja mislim da će doprineti da budući turisti,odnosno svi ovi ljudi koji dođu u Golubac da ostanu I neki dan duže što je i cilj lokalne samouprave, a ujedno I jedan od načina kako se razvija jedan mali grad. U završnici smo  razgovora I obezbeđivanja uslova za izgradnju jednog hotela,reč je o jednom našem ozbiljnom investitoru koji će graditi hotel na Donjoj marini I očekujem da će radovi početi krajem ove godine ,dodao je dr Mijović.

            Na ovom otvorenom prvenstvu Srbije I Kupa Golupca u jedrenju u tri dana planirano je održavanje 9 trka.Jedriličarski klub Golubac domaćin je dva državna prvenstva,jedno je održano proteklog vikenda a drugo koje je počelo juče I završava se u nedelju kada će se proglasiti pobednici.

            -U jedriličarskom savezu Srbije po kalendaru upisane su pet regate u koeficijentu 1,7 I to su najviši koeficijeti. Jedna regatta se održava na Paliću,dve se održavaju u Golupcu zbog povoljnih uslova,zatim u Donjem Milanovcu I Zemunu.Zbog pandemije Kovida-19 održana je samo regata na Paliću,dve se održavaju u Golupcu a u Donjem Milanovcu se ove godine najverovatnije neće održati I nadamo se da će regate biti u zemun.Nadam se da se u ovoj godini ispuniti planirane regate I da će biti uspešna sezona,ističe  predsednik JK Golubac,Vojislav Ivić.

            Jedriličarski klub Golubac okuplja devojčice koje vole jedrenje,marljivo treniraju I osvajaju medalje na takmičenjiuma u Golupcu I u drugim mestima gde se održavaju regate. U okviru kluba postoji I škola jedrenja,što dopppprinosi većem interesovanjiu mladih da se bave jedrenjem,jer  ovde u Golupcu imaju sve uslove za bavljenje ovim sportom.

           -Na ovom takmičenju u našem gradu imamo takmičenje u klasama 470,Fin,Laser standard,laser radijal,Laser 4,7 I najmanju klasu Optimist.Jedrenje u Golupcu postaje sve više popularno,posebno od  kada smo počeli da osvajamo medalje na državnim prvenstvima,imamo deset devojčica koje jedre u klasi Optimist.Prošlog vikenda imali smo ptvi put imali I našu devojčicu koja je jedrila u klasi Laser  4,7,tako da smo podigli na jedan viši nivo, kaže trener JK Golubac,Aleksandar Ilić.

Zahvaljujući prirodnim I drugim resursima Golubac ima dobre uslove za razvoj sportova na vodi,a veliki doprinos u tome pruža Jedriličarski klub Golubac koji postoji u okviru Jedriličarskog saveza Srbije koji ima svoj Jedriličarski centar u ovom gradu na Dunavu u kome se održavaju razna državna I balkanska prvenstva u jedrenju na vodi.

Golubac  već četiti decenije pravi je  srpski centar za sportove na vodi posebno u jedrenju

Lj.Nastasijević

Објављено у -Jedrenje na vodi Објавио Ljubiša Nastasijević On:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *