U organizaciji Reči naroda: Osnaživanje medija za izveštavanje o narkomaniji(FOTO).

Чланак је застарео
Контакт

Sa ciljem jačanja profesionalnih i etičkih kapaciteta novinara, u sredu, 16. septembra, predstavnici medija Braničevskog okruga okupili su se u Požarevcu povodom stručnog skupa na temu „Osnaživanje medija za izveštavanje o narkomaniji među adolescentima“. Organizator je Novinsko izdavačko prvredno društvo „Reč naroda“ Požarevac, uz finansijsku podršku Ministartsva kulture i informisanja RS.

Tom prilikom je Andrijana Maksimović, koordinatorka projekta i direktorka Reči naroda, ukazala na to da je  narkomanija među adolescentima u alarmantnom porastu, tako da je važno adekvatno usmeriti fokus medija za profesionalno, odgovorno i aktivističko bavljenje ovom temom, bazirano na zaštiti maloletnih lica kao predmeta izveštavanja.

–  Cilj je doprineti edukaciji i prevenciji, u čemu su veliki potencijal, uloga i odgovornost medija. Narkomanija među adolescentima je multidimenzionalna pojava sa brojnim negativnim, neretko senzacionalističkim konotacijama. Tome u velikoj meri doprinose mediji, neispunjavajući svoju osnovnu ulogu u sferi javnog informisanja, korektivnu i edukativnu. Među lokalnim medijima dominira „zaobilaženje“ ove teme, što je posledica nedovoljne profesionalne osposobljenosti, ali i nedostupnosti informacija. Na taj način se doprinosi normalizaciji narkomanije kao pojave i ostavlja utisak bespomoćnosti društva da bilo šta preduzme. Reč je o potencijalnom problemu svakoga od nas, svake porodice, škole.., i neophodno je da se narkomanija među adolescentima uvrsti u agendu medija na lokalu. Zato je važno osnažiti novinare relevantnim informacijama i znanjima potrebnim za profesionalno, objektivno i aktivističko izveštavanje o pomenutoj temi, uz insistiranje na tome da nadležne ustanove, institucije i službe u tome sarađuju sa medijima, rekla je Maksimović.

PREPORUKE NOVINARIMA

Stručni skup je realizovan kroz dijalog novinara sa licima koja su profesionalno angažovana u radu sa adoelscentima i žrtvama narkomanije: specijalistom medicinske psihologije Opšte bolnice Požarevac Oliverom Hajrović, predstavnicama Zavoda za javno zdravlje Požarevac dr Dajanom Miljković i dr Jelenom Stepanović, predsednikom Aktiva srednjih škola grada Požarevca dr Goranom Nestorovićem, predstavnicom Aktiva osnovnih škola grada Požarevca Margaretom Sekulović i predstavnikom JAZAS-a Zoranom Jovićem.

Specijalista medicinske psihologije Olivera Hajrović ukazala je na to da su droge prisutne u svim uzrastima i da je za mlade ljude ključno ojačati ih kako bi se znali odupreti vršnjačkom pritisku:

– Trebalo bi uvećati broj medijskih objava o narkomaniji, pre svega kroz sadržaje o zloupotrebama psihoaktivnih supstanci, prepoznavanju problema kod mladih i načinima da se pomogne žrtvi i porodici. Štetno je bilo kakvo senzacionalističko izveštavanje. Važno je obuhvatiti što kompletniju sliku i uključiti mlade kao sagovornike. Takođe bi mediji trebalo više pažnje da posvete pozitivnim vrednostima, kroz promociju uspeha mladih u školi, sportu.., poput dodatka „Đačka reč“ koji se objavljuje u novinama „Reč naroda“, jer se na taj način dodatno doprinosi osnaživanju mladih, neke su od preporuka koje je Hajrović iznela na stručnom skupu.  

Dr Dajana Miljković, ispred ZZJZ Požarevac, koji je angažovan na polju edukacije mladih, ukazala je na važnost stalnog unapređenja svesti roditelja i dece o narkomaniji, njenom prepoznavanju, posledicama. Podsetila je na to da je ova preventivna ustanova u skorije vreme edukacijom obuhvatila 57 osnovnih i 19 srednjih škola i naglasila značaj multisektorske saradnje.

Margareta Sekulović, direktorka Osnovne škole „Sveti Sava“ Požarevac, istakla je da je u tom uzrastu najvažnija prevencija, što je inače deo programa zdravstve zaštite škola, uz konkretne protokole i procedure. Otuda se na edukaciji ozbiljno radi u kontinuitetu i u skladu sa uzrastom:

– Za mlađi osnovnoškolski uzrast Svetska zdravstvena organizacija, kao ni međunarodni standardi, ne preporučuju često ukazivanje na droge, dakle, ne upoznavati decu previše sa drogama u tom ranom uzrastu. Intenziviranje edukacije se preporučuje za starije osnovce, kroz interakciju i negovanje pozitivnih vrednosti, u smislu zdravih stilova života i jačanja samopouzdanja. Takođe je važno više se baviti roditeljima, za njih organizovati radionice i tako im pomoći da prepoznaju potencijalni problem. Sve su to teme kojima bi se trebalo baviti i mediji, uz uzimanje u obzir pomenutog pristupa, istakla je Sekulović.

Dr Goran Nestorović, predsednik Aktiva srednjih škola i direktor Tehničke škole sa domom učenika „Nikola Tesla“ Kostolac, ukazao je na to da se u pristupu edukaciji srednjoškolaca polazi od pretpostavke da su se već susrela sa opijatima:

– Na tome se bazira dalji proces edukacije, u kojem se insistira na interakciji. Bavimo se ličnim primerima, pozitivnim primerima osoba koje su se okrenule drugačijem načinu života, pokazale snagu i istrajnost, sa poentom na tome da je moguće pobediti. U svemu tome srednje škole imaju konkretne protokle i planove, kao i saradnju sa nadležnim ustanovama i institucijama. Naravno, važan partner u tome su oni mediji koji su opredeljeni da postupaju profesionalno i odgovorno, rekao je Nestorović.  

Inače, kostolačka Tehnička škola za sobom ima veoma uspešne edukativne radionice, koje su jedinstvene u Srbiji i po tome što su učesnici bili nastavnici, učenici, roditelji i zdravstveni radnici.

Ispred JAZAS-a, Zoran Jović je ukazao na to da je teško aktivistički se baviti problemom narkomanije, naročito među mladima:

– Teško je „otvoriti“ lične priče i iskustva, ali svakao je važno ne odustajati od teme. U svemu tome je ključna uloga porodice, tako da se ona mora osnaživati, jer će na taj način i dete biti otpornije na vršnjački uticaj. U JAZAS-u na tome insistiramo, ukazujemo na to da ne postoje teške i lake droge. Fokusiramo se na istinu, na ceo proces zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, koji počinje osećajem užitka, ali potom nastupaju zavisnost, pa i smrt. U našem radu sa mladima mediji su važan partner, jer mogu u velikoj meri da doprinesu edukaciji i prevenciji, dodao je Jović.

Skup je organizovan u Požarevcu, u restoranu „Izvor“, na otvorenom prostoru, uz poštovanje zdravstvenih mera.

MEĐUSEKTORSKA SARADNjA

Zaključak okupljenih je da bi tema narkomanije, posebno među mladima, morala biti deo agende lokalnih medija, u saradnji sa stručnim licima i poštovanje profesionalnih standarda. U tom smislu je neophodna međusektorka saradnja, učiniti informacije dostupnim medijima, ohrabriti ljude da govore o ličnim primerima i promovisati pozitivne vrednosti i stilove života.

Ukazano je i na važnost da se lokalna samouprava aktivnije uključi u razne vidove podrške procesu edukacije, kroz formiranje stručnog tima koji bi koordinirao aktivnosti na nivou grada, motivacionog centra za podršku, kao i podršku medijima za kontinuirano bavljenje ovom temom. Upravo zato što je reč o problemu širokih razmera, tema mora biti sveprisutna, jer je to jedini način da se mladi ljudi i porodice osnaže.

Izvor:Reč naroda Požarevac

Објављено у -Društvo Објавио Ljubiša Nastasijević On:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *