Sredstvima iz opštinske kase za razvoj poljoprivrede

Контакт

Već nekoliko godina unazad u opštiniI Golubac   značajna sredstva  iz budžeta izdvajaju se  za pomoć poljoprivrednicima za kupovinu stoke,voćarima za nabavku sadnica,povrtarima za nabavku plastenika i navodnjavanje kao i pčelarima za nabavku košnica.Đerdapski med je dobio svoj zaštitni znak porekla,a u toku je eksperimetalna  proizvodnja Golubačkog barenog sira  u cilju zaštite geografskih  oznaka i čija se proizvodnja očekuje početkom naredne godine.    

Opština Golubac pored turizma kao vodeće grane svoju razvojnu šansu vidi I u razvoju poljoprivrede,posebno pčelarstva.Spoj Dunava i Đerdapske klisure stvorili su idealne uslove za razvoj pčelarstva i za život medonosne pčele. U ovom kraju  pčelarstvo je bilo razvijeno još u Rimskom carstvu. Danas je proizvodnja „Đerdapskog meda“ u usponu i beleži se sve veću zainteresovanost mladih za pčelarenje.

           -Opština Golubac je u svoj strateški plan pored razvoja turizma,stavila I razvoj pčelarstva. Tako da pored zaštite geoografskog porekla đerdapskog meda, pomaže I  na edukaciji našeg članstva, stimulacijama na kupovini košnica I rojeva.uspeli smo da uđemo u deset proizvoda sa geografskom oznakom među kojima su pored pčelarskih  proizvodi I zlatarski sir,leskovački ajvar,furuški kupus I svi drugi proizvodi,kažu u Pčelarskom društvo ,,Golubački grad’’ iz ovog grada na Dunavu.

Pčelari Opštine Golubac okupljeni su u pčelarsko društvo ,,Golubački Grad’’ koje broji 42 člana i vlasnici su oko 1.100 pčelinjih društava,a na području ove podunavske opštine ima ukupno 2.827 košnica.

Strateškim dokumentom Opština Golubac radi na razvoju poljoprivrede u onom delu koji je važan i za razvoj turizma u smislu proizvodnje hrane. Sa tim ciljem se nekoliko godina unazad izdvajaju znatna sredstva za razvoj stočarstva,kupovinom stočnih grla,zatim za voćare,povrtare,pčelare I za navodnjavanje.

Young heifers of Monbeliards breeding in free livestock stall.

          -Već nekoliko godina unazad značajna sredstva izdvajamo iz budžeta za pomoć poljoprivrednicima za kupovinu stoke,voćarima za nabavku sadnica,povrtarima za nabavku plastenika i navodnjavanje kao i pčelarima za nabavku košnica.Pored đerdapskog meda koji ima svoj zaštitni znak, radi se I na dobijanju još jednog brenda,Golubačkog barenog sira. U toku je eksperimetalna  proizvodnja u cilju zaštite geografskih  oznaka.Opština Golubac  u saradnji sa  razvojnom akademijom Srbije,Udruženjem ,,Eko Brend’’ i  Mlekarom ,,Ekomilk’’ iz Dvorišta radi na ovom projektu ,proizvodnji  Golubačkog barenog sira,kažu  u opštini Golubac.

Ova podunavska opština  iako sa malim budžetom,pruža primer i daleko razvijenijim i bogatijim lokalnim samoupravama.Ona nastoji da raznim subvencijama pomogne poljoprivrednim proizvođačima da na svojim posedima razvijaju proizvodnju hrane i tako stvori  uslove za njihov  bolji život na selu i opstanak  na svojim ognjištima.

Lj.Nastasijević

Објављено у -Poljoprivreda Објавио Ljubiša Nastasijević On:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *