Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi patrijarh SPC-a

Контакт

Novog patrijarha SPC, 46. po redu, dosadašnjeg mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, na patrijaršijski tron je dovela ruka monaha Mateja iz manastira Sisojevac, koji je dobio čast da iz jevanđelja izvuče kovertu sa imenom jednog od trojice kandidata koji su u tajnom glasanju dobili natpolovičnu većinu glasova Izbornog sabora.

Pored Porfirija, kadidati za novog poglavara su, prema željama eparhijskih i vikarnih vladika sa pravom glasa, bili i Irinej Bački (74) i episkop banjalučki Jefrem (76), ali apostolskim žrebom je odlučeno da to bude najmlađi od njih, dosadašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (59). Odmah posle izbora služeno je blagodarenje i proizneseno mnogoletstvije arhiepiskopu pećkom, mitropolitu beogradsko-karlovačkom i patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju, saopštila je SPC.

Zvona Hrama Svetog Save i Saborne crkve u Beogradu nešto pre 16 časova oglasila su izbor novog patrijarha.

Samo ustoličenje novog patrijarha biće uskoro, najdalje za dva-tri dana, u Sabornoj crkvi u Beogradu. Kada Sinod SPC bide utvrdio i datum, ustoličenje će se dogoditi i u Pećkoj patrijaršiji.

Sabor SPC je počeo danas tačno u 12 časova u kripti Hrama Svetog Save, a samom Saboru prethodila je liturgija kojoj su prisustvovali svi članovi Sabora.

Ovo je prvi put da je Sabor održan na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a Hram Svetog Save je izabran zbog pandemije i pogodnijih uslova koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mere zaštite.

Saboru je predsedavao episkop sremski Vasilije, zato što je episkop šabački i administrator Eparhije valjevske Lavrentije na lečenju u Kliničkom centru Srbije.

Saboru je prisustvovalo 36 episkopa, od ukupno 39, koliko Sabor broji članova.

Rođen je 22. jula 1961. godine u Bečeju. Prvo je od troje dece Radivoja i Radojke Perić, koji su se, posle Drugog svetskog rata, iz sela Osinje kraj Dervente u Bosni i Hercegovini doselili u Vojvodinu. Na krštenju je dobio ime Prvoslav, pišu Večernje novosti.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi je patrijarh Srpske pravoslavne crkve, objavljeno je zvanično na sajtu SPC. On je izabran danas na sednici Sabora SPC koja je održana u Hramu Svetog Save.

Rođen 1961. godine u Bečeju. Svetovno ime mu je Prvoslav Perić.

Kako se navodi u zvaničnoj biografiji, osnovnu školu završio je u Čurugu, a Gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu.

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine, kada ga je blažene uspomene Episkop raško-prizrenski, a potonji Patrijarh srpski Pavle, u manastiru Svete Trojice u Mušutištu rukopoložio u čin jerođakona.

Na poslediplomskim studijama u Atini boravi od 1986. do 1990. godine, kada po blagoslovu Episkopa bačkog dr Irineja dolazi u manastir Svetih arhangela u Kovilju, gde je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana.“

Doktorirao je 2004. godine na Bogoslovskom fakultetu u Atini na temu „Mogućnost poznanja Boga kod apostola Pavla po tumačenju svetog Jovana Zlatoustog“.

U biografiji se ističe da za njim u manastir u Kovilju dolazi mnoštvo mladih monaha i iskušenika.

Na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog Sabora SPC u Beogradu 14. maja 1999. godine izabran je za episkopa jegarskog, vikara Eparhije bačke.

Bio je prvi arhijerej Srpske Pravoslavne Crkve kome je povereno staranje nad organizacijom verskog života u Vojsci Srbije (2010 – 2011.).

Skupština Srbije ga je, kao predstavnika svih crkava i verskih zajednica, izabrala 2005. godine za člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA), a Savet ga je za svog predsednika izabrao 2008. godine.

Vanredni je profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Govori grčki i engleski, a služi se ruskim jezikom.

  -Ja jesam Srbin, ali sam pre svega hrišćanin, a to je univerzalna vrednost i zato ću propovedati i svedočiti Hrista. Volim svoj narod, ali volim i voleću i sve druge narode, svakog čoveka, svaku ikonu Božiju, jedna je od njegovih ranijih izjava.

Izvor:SPC,RTS,Večernje novosti

Објављено у -Društvo Објавио Ljubiša Nastasijević On: