GOLUBAC: Biblioteka ,,Veljko Dugošević“ u Golupcu i pored pamdemije od Kovida-a 19 realizoavala deo svojih kulturnih aktivnosti u prošloj 2020.godini (FOTO).

Чланак је застарео
Контакт

Na poslednjoj sednici Skupštine opštine u Golupcu usvojeni su izveštaji o radu za prošlu 2020.godinu Javnih preduzeća i ustanova,među kojima i izveštaj Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ iz ovog grada na Dunavu. Ova kulturna ustanova pored bibliotekarke delatnosti obavlja i funkciju Centra za kulturu.Prošla godina zbog pamdemije izazvane koronavirusom, za kulturu i realizaciju planiranih aktivnosti i programa bila je teška,ali se ipak radilo i deo planiranih aktivnosti je i realizovan.


-U martu prošle godine gostovali su nam naši poznati glumci Vojin Ćetković,Dejan Lutkić i Nebojša Ilić sa predstavom ,,Noć Bogova’’ i to je sigurno bio do sada najposećeniji događaj u eri naše bioskopske sale kada je napolju ostalo 150-200 zainteresovanih gledalaca koji nisu mogli da uđu u salu i prisustvuju predstavi.Sutradan gostovali su i Slobodan –Boda Ninković i njegovi prijatelji koji su upriličili promociju knjige o Bodi ,kombinovanu sa rok koncertom.Događaj je bio krajnje dinamičan i veseo. Ova dva događaja su bila posvećena našim dragim damama, ali nas je na žalost , odmah potom pogodila pandemija, karantin i vanredna situacija,kaže dosadašnji vd direktor Milen Bogojević.


Biblioteka je imala dobru saradnju sa Opštinskom štabom za vanredne situacije Opštine Golubac i Opštinskom upravom u početku trajanja pamdemije,posebno u prvih tri meseca kada je doneta Odluka da se rad biblioteke ne prikida,pa su čitaoci svoje omiljene knjige koji su želeli dobijali na svoju kućnu adresu.


-Za vreme vanredne situacije naša biblioteka je bila jedna od retkih koja nije prekidala sa radom,ni jedan dan. Čak smo dobili preporuku od nama nadležne biblioteke Požarevac, da na neko vreme obustavimo rad.U stalnom kontaktu sa Štabom za vanredne situacije i apsolutno poštovanje svih propisanih mera, doneo sam odluku da ne prekidamo rad. Žene,majke,zaposlene u biblioteci su kraće vreme radile od kuće, a dvojica radnika su bili angažovani na pomoći Štabu za vanredne situacije.Organizovali smo dostavu knjiga na kućnu adresu ,posebno penzionerima, uz mali poklončić…jabuku,limun, narandžu,čokoladicu, što je naišlo na poseban odjek naših najstarijih ,koji su u kategoriji najvernijih čitalaca. Vraćene knjige su odlagane na posebno mesto, tako da nije postojala mogućnost zaraze,ističe Milen Bogojević.


Bogojević dodaje da je Jesen tradicionalno rezervisana za Sajam knjige,mesec knjige i kulturne događaje, ali je u 2020. godini većina tih dešavanja izostala. Otkazan je Sajam knjige,najveći sajamski događaj na Balkanu, a mi smo se organizovali u skladu sa situacijom. Kako se kretala pandemijska situacija, tako su se na kratko stvarale mogućnosti za manje događaje.


-Leto 2020. biće upamćeno i po tome što smo ostali uskraćeni za dve najveće i najpoznatije tradicionalne manifestacije ,Sajam Dunava i Festival Mladih u kojima Narodna biblioteka već godinama aktivno učestvuje.To su inače manifestacije koje okupljaju po par hiljada gostiju za vikend i jednostavno ih nije bilo moguće održati zbog mera u vreme pandemije.Jesen je tradicionalno rezervisana za Sajam knjige,mesec knjige i kulturne događaje, ali je 2020. većina tih dešavanja izostala. Otkazan je Sajam knjige,najveći sajamski događaj na Balkanu, a mi smo se organizovali u skladu sa situacijom,kazao je On.

-Po zavrsetku prvog talasa pamdemije Biblioteka je organizovala pozorišnu predstavu i obeležila dan Dunava. Veče je obeležila predstava ,,Crveni šešir’’ sa glumicama Nadom Blam i Minom Lazarević na sceni ,uz dobru posećenost publike željne lepih događajja.Dan Dunava je ove godine Narodna biblioteka obeležila na poseban način, koncertom na najlepšoj terasi iznad samog Dunava , sa pogledom na našu Tvrđavu.Za izuzetan doživljaj su se pobrinuli mladi profesori muzike iz Požarevca,okupljeni kao Novi zvučni talas, dodaje Bogojević.
U okviru Dečije nedelje ,Narodna biblioteka je organizovala druženje sa decom gde su gosti bili učenici nižih razreda osnovne škole, kao i polaznici vrtića Lasta.Oktobar mesec je bio rezervisan za monodrame, pa je Biblioteka ugostila Slobodana Ćustića sa svojom komedijom „Glumatanje“,kao I Ljubivoja Tadića sa monodramom „Čujte Srbi.


-Kulturna jesen je na žalost ,zbog epidemije završena 31.oktobra koncertom niške džez grupe EJOT, kao delom koncertne serije „Džez istoka’’.Građani Golupca ostali su uskraćeni za još jednog velikog umetnika ,Petra Božovića, čija je monodrama već dogovorena, ali je ipak otkazana, zbog pogoršane opšte zdravstvene situacije,kaže Milen Bogojević
U Narodnoj biblioteci ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu iskreno se nadaju,da će ugostiti velikog umetnika, čim s steknu uslovi za normalno organizovanje ovakvih sličnih kulturnih događaja.
Lj.Nastasijević

Širimo dalje
Објављено у -Култура Објавио Ljubiša Nastasijević On: