U prošloj godini Golubac,Golubačku tvrđavu i manastir Tumane posetilo 400 hiljade turista(FOTO).

Чланак је застарео
Контакт

Izgradnja novog hotela ,uređenje marina  na Dunavu i izgradnja buciklističke staze od Vinaca do Golubačke tvrđave ,za opštinu Golubac pored Golubačke tvrđave i manastira Tumane,predstavljaće  turističku ponudu i u narednom periodu ovaj kraj postaće značajna turistička destinacija u Braničevskom okrugu i Srbiji.I pored pandemije izazvane Korona virusom,na području ove podunavske opštine u prošloj 2020.godini  boravilo je oko 400 hiljade posetilaca,a najposećenije destinacije su bile Golubačka tvrđava i manastir Tuman. Za sve one koji svoj godišnji odmor žele da provedu aktivno za njih je Golubac idealna destinacija,stoji u turističkpoj ponudi ove podunavske opštine za narednu 2021.godinu

Odbornici su na poslednjoj sednici Skupštine opštine u Golupcu usvojili izveštaj o radu Turističke organizacije Golubac za prošlu godinu u kome je između ostalog  rečeno da se poslovalo  u 2020. godini  kao javna ustanova koja je poštovala sve mere koje je Vlada Repiblike Srbije propisala u uslovima epidemije korona virusa, pod posebnim okolnostima počev od marta meseca.

             -Do tog perioda održana je u januaru tradicionalna  manifestacija Lov na šakala u Braničevu gde je učetvovalo preko 200 lovaca i gostiju, u februaru je održana džipijada sa velikim brojem učesnika i posetilaca.  U istom periodu je održan  i međunarodni Sajam turizma u Beogradu, gde je Golubac predstavljen na zajedničkom štandu „Donje podunavlje“ a u mesecu septembru  održano je prvenstvo Srbije u jedrenju i Kup Golupca. Ostale planirane manifestacije su odložene ili nisu održane zbog zabrane okupljanja ljudi.,rekla je predstavljaći izveštaj o radu za prošlu godinu,vd direktora Turističke organizacije,Marija Bogić.

Aktivnosti koje su obeležile 2020. godinu  su dobra saradnja sa lokalnim, regionalnim i nacionalnim medijima  u pisanom i elektronskom obliku. Kontinuirano se ulagalo u izradu i štampanje promotivnog materijala, a do informacija o turističkoj ponudi posetioci su dolazili u Info centar gde se nalazi i interaktivni pano, kao i interaktivna tabla .

           Bogić je istakla da je  krajem  prošle godine počelo sa i izradom sajta i da se  radi  aktivno na društvenim mrežama gde promovišemo našu  turističku ponudu Golupca.  Katamaran se nalazi na rekonstrukciji i naći će se u turističkoj ponudi ove godine. Obala, od marine do vrtića je očišćena u septembru, a eko staza „Dedine-Guvane“  u dužini od 10 kilometara   je prokrčena i očišćena krajem godine uz pomoć radnika sa javnih radova.

          -U planu je da se ovih dana postave klupe koje su nabavljene, duž šetno-biciklističke staze Golubac-Vinci, i na eko stazi. Radilo se na kategorizaciji privatnih smeštajnih jedinica kojih je do sada ima 60, sa preko 370 ležajeva, što je duplo veći broj nego prethodne godine. Kompletan smeštaj je ubačen na sajt e-turista od prvog novembra. Javna nabavka za Info-centar je realizovana za 4 radnika na određeno vreme,u planu je i premeštaj info-centra u čitaonicu biblioteke, do sredine ove godine. U našem info-centru u prošloj godini ostvarili smo promet u iznosu od  150.000 dinara prodajom suvenira i izdavanja bicikli turistima. Po statistici, prošlu godinu Golubac je posetilo preko 400.000 turista, prijavljeno je 9.000 noćenja, u kategorisanim objektima  bez hotela. Procenjuje se da je toliko noćenja bilo i na crno u samostalnim objektima. Sumirajući rezultate turističke sezone, imamo razloga da budemo zadovoljni brojem posetilaca, ali je osnovni problem što se najveći broj turista kratko zadrži u mestu. Izgradnjom tur. infrastrukture, spor.terena, šetno-bic. staze i šetnih staza, kao i izgradnjom plaže, pružiće se kvalitet više u ponudi, a Golubac bi mogao da se kategoriše kao turistička destinacija sa svojim sadržajem da zadrži turiste nekoliko dana,zaključila je Marija Bogić,koja je na poslednjoj sednici Lokalnog parlamenta ponovo imenova za vd direktora Turističke organizacije Golubac.

U ovoj  2021.godini Turistčka organizacije  nastaviće sa  sa aktivnostima promocije turističkih potencijala Opštine Golubac, sa naglaskom na prirodne, kulturno-istorijske, ekološke i ambijentalne lepote ovog kraja kao prepoznatljive destinacije Donjeg Podunavlja i Istočne Srbije.

Lj.Nastasijević

Širimo dalje
Објављено у -Turizam Објавио Ljubiša Nastasijević On: