У среду 15. септембра се обележава ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, слободе и националне заставе – Да ли знамо шта се догодило на тај дан ?

Контакт

Дан српског јединства, слободе и националне заставе државни је празник који се 15. септембра празнује у Републици Србији и Републици Српској.

Празник је симболично установљен да се прославља на дан када се обележава Пробој солунског фронта, а празнује се од 2020. године. Идеја о успостављању заједничког празника Србије и Српске у јавност је изнета након састанка председника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић са руководством Републике Српске у августу 2020. године. На састанку је договорено да се идеја проследи надлежним државним и ентитетским органима ради даљег разматрања и одлуке о успостављању новог празника. Влада Републике Српске усвојила је на седници одржаној 10. септембра 2020. закључак о празновању Дана српског јединства, слободе и националне заставе, чиме је овај празник озваничен у Српској. Дан касније, 11. септембра, Влада Србије такође је донела закључак на основу којег се овај празник званично прославља и на територији Србије.


Циљ успостављања новог празника јесте пре свега оснаживање јединства између српског народа у Србији и Српској, али и јачање култа националне заставе.


У државама у којима се обележава Дан заставе устаљена је пракса истицања одговарајућег облика заставе на зградама државних, покрајинских и локалних органа, јавних служби, али и на приватним објектима са циљем да се покаже поштовање према застави као једном од најзначајнијих елеманата државности.


Петнаестог септембра 1918. пробијене су линије бугарско-немачке које су утврђене на планинским висовима на северу Грчке, односно данашње Македоније, на висини од 1.600 метара. Фронт је био дугачак више од 100 километара, а део где је пробијен фронт био је између седам и девет километара.
После пробоја Солунског фронта донето је „14 Вилсонових тачака“ – које говоре о томе који народи имају право на стварање сопствених држава.

Директна политичка последица тог догађаја је била стварање заједничке државе са Србима преко Дрине, Хрватима и Словенцима.

ЖИВЕЛА СРБИЈА !

Širimo dalje
Објављено у -Događaj, Društvo, Obrazovanje, proslava, Vlada RS, Zanimljivosti, Вести, Култура Објавио Aleksandar Djukić On: