GOLUBAČKA TVRĐAVA: U Palati tvrđave otvorena izložba kostima „Nemanjići – rađanje kraljevine“korišćenji u snimanju TV serije o Nemanjićima.(FOTO).

Контакт

U Društvu za razvoj  turizma ,,Tvrđava Golubački grad’’ u Golupcu zadovoljni su sa počerkom ovogodišnje sezone što pokazuje prisutnost velikog broja posetilaca. Proteklog meseca,u aprilu,zabeleženo je nešto manje od pet hiljada posetilaca u odnosu na  prošlu godinu, od kojih je  više bilo stranih turista.U Palati tvrđave otvorena je nova izložba  o kostimima iz televizijske serije „Nemanjići – rađanje kraljevine“ koja  predstavlja deo umetničkih dela namenski stvaranih za istoimenu seriju.

           -Palata u Golubačkoj tvrđavi je jedna od glavnih delova samog utvrđenja u kojoj je u sardnji RTS-om  postavljena izložba kostima iz televizijske serije „Nemanjići – rađanje kraljevine“ koja  predstavlja deo umetničkih dela namenski stvaranih za istoimenu seriju.Oni ujedno predstavljaju I odore I ratnička odela koja su nosili kraljevi I ručne su izrade putem tkanja. Većina ovih kostima sastoje se uglavnom iz tri dela,,donjeg dela koji ide uz samu kožu preko kojeg ide odora,odnosno haljina I na kraju treći deo sastavljen od nakita.Na izložbi se nalazi I jedan deo ratničkog odela I kostima,što predstavlja jedan deo što su Nemanjici nosily u srednjem veku.Pozivam posetioce tvrđave da obavezno I vide ovu postavku kostima koji  od njih sigurno do sada nije videla, kaže Nemanja Jović,turistički vodič ,,Tvrđava Golubački grad’’ u Golupcu.

Osim ove, u kulama Golubačke tvrđave su izložbe „Zapovednici Golubačke tvrđave“ i „Vitezovi Golubačke tvrđave“, u Topovskoj kuli su dve vrste autentičnih replika srednjovekovnog topa, a u Palati „Božanska inspiracija“ izložba posvećena Miroslavljevom jevanđelju.

Lj.Nastasijević

Širimo dalje
Објављено у -Култура Објавио Ljubiša Nastasijević On: