GOLUBAC: Otvorene tri pešačke staze za planinare i ljubitelje prirode(FOTO).

Контакт

Zaposleni u Društvu za razvoj turizma „Tvrđava Golubački grad“ spremno su dočekali  ovogodišnju turističku sezonu sa raznovrsnom turističkom ponudom  za svačiji ukus.Na  praznik rada Prvog maja otvorene su tri nove pešačke staze koje je ovo Društvo za razvoj turizma  osmislilo i uredilo zajedno sa Biciklističko-planinarskim društvom „Golubac“ i Turističkom organizacijom ove podunavske Opštine. U prisustvo oko 150 planiara u ljubitelja prirode iz sedam  planinarskih društava I udruženja iz Srbije staze su otvorile direktorka Društva za razvoj turizma ,,Tvrđava Golubački grad’’ Iskra Maksimović I vd director Turističke organizacije Marija Bogić.  

Biciklističko-planinarsko društvo ,,Golubac’’ postoji od 2012.godine I ima oko 5o članova. Društvo ima dobru saradnju sa Turističkom organizacijom I Tvrđavom ,,Golubački grad’’  I rezultat ove saradnje je  I izgradnja ove tri šetne staze.

          -To su staze„Put ruja i jorgovana“ , „Golubački prsten“ i „Put duhovnog zdravlja-Golubačka tvrđava  Manastir Tumane’’.Danas sun am u goste došl veliki broj planinara iz regiona I našeg okruženja. To su planinari iz Planinarskih društava  ,Gornjak’’ iz Petrovca na MLavi,,,Vrh’’ iz Kladova, ,,Deli Jovan’’ iz Negotina, ,,Starica’’ iz Majdanpeka,,,Štubej’’ iz Kučeva,,,Vukan’’ iz Požarevca I planinari iz Beograda. Današnja staza je dužine 7 kilometara ji jedna je od lakših staza sa pogledom na Dunav I Golubačku tvrđavu. Naše društvo formirano je 2012.godine,imamo I bicikliste I planinare u sastavu sa 30 aktivnih članova I sa povremenim drštvo danas broji oko 50 članova.Ove godine krenuli smo ozbiljnije u sve aktivnosti I akcijena obeležavanju staza na teritoriji Opštine Golubac,a u planu je I izgradnja Planinarskog doma  u ataru Nacionalnog parka ,,Đerdap’’.Počeli smo sa pripremom potrebne dokumentacije za ovaj projekat I očekujemo da će već početkom naredne godine početi I njegova izgradnja. Imamo I dobru saradnju sa Turističkom organizacojom Opštine Golubac,Tvrđavom Golubački grad.Opštinom Golubac I Nacionalnim parkom ,,Đerdap’’  koji nam pomažz u našem radu I ostvarivanju svojim programskih zadataka našeg društva,rekao je Nenad Radenković,predsednik Biciklističko-planinarskog društva Golubac.  

          Ljubitelji pešačenja  održali su I šetnju na stazi ..Golubački prsten’’ u dužini od 7 kilometara koji su prešli  za tri sata,a po povratku posetili su i Golubačku tvrđavu.

          -Mi smo zajedno sa Golubačkom tvrđavom radili ove staze I danas ih I zajedno promovišemo.Imaćemo danan pešačenje na stazi Golubački prsten u dužini od 0ko 7 kilometara,krećemo sa 80 metara nadmorske vidine,najviša tačka imam 355 metara I vraćamo se nazad na ovu polaznu tačku. Znači,staza je kružna I planirali smo da je prepešačimo za nekih od 2,5 do 3 sata,a ono što će vas obradovati su I najlepši vidikovci koje će videti u povratku.Staza je laka I nadam se da nećete imati nikakvih problema.Molim vas da poštujete sva pravila planinarenja I mera zaštite od pandemije koronavirusa,naglasio je Vlastimir Adamović,vodič Biciklističko-planinarskog društva Golubac

Osim šetne staze „Put ruja i jorgovana“ u dužini od 13,5 kilometara za turiste koji su rapoloženi za duže šetnje tu su još „Golubački prsten“, „Put duhovnog zdravlja“ i staza „Dedine – guvane“ ukupne dužine od oko 30 kilometara.

Lj.Nastasijević

Širimo dalje
Објављено у -Turizam Објавио Ljubiša Nastasijević On: