GOLUBAC: Posle skoro tri decenije pauze-granični prelaz Usije-Rumunski grad Nova Moldava ponovo u funkciji(FOTO).

Чланак је застарео
Контакт

Na današnji dan  10. decembra 1993. godine u Usiju kod Golupca otvoren je novi granični prelaz za međunarodni rečni saobraćaj čime su dve susedne zemlje tada Jugoslavija i Rumunija stvorile preduslove za veći obim privredne i druge saradnje.Međutim,zbog ratnih sukoba,NATO bombardovanja i svega  što se dešavalo u proteklih 26. godina,ovaj granični prelaz nije bio u funkciji iako su u njegovu izgradnju i opremanje golubačka privreda i Republika Srbija tada  uložili 850 hiljada evra.

Granični prelaz Usije-Nova Moldava 1993.godine

Vlada Republike Srbije i Vlada Rumunije su 2013. godine, potpisale Sporazum o otvaranju međunarodnog graničnog prelaza Golubac (Republika Srbija) i Nova Moldova (Rumunija) na srpsko-rumunskoj državnoj granici. Poptisivanjem Sporazuma, stekli su se uslovi da se iz IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Rumunija, finansira projekat „Uspostavljanje trajektne linije na Dunavu između Golupca i Nove Moldove“. Projekat sprovode opštine Golubac i Veliko Gradište sa srpske strane i opština Nova Moldava i Okrug Karaš Severin sa rumunske strane.

Granični prelaz Usije-Nova Moldava-danas

Osnovni cilj projekta je unapređenje pogranične infrastrukture kako bi se povećala ukupna privredna konkurentnost u pograničnoj oblasti, unapredio kvalitet života lokalne zajednice i unapredila saradnja lokalnog pograničnog stanovništva. Za ovo nerazvijeno pogranično područje, valorizacija turističkog potencijala predstavlja izvor za generisanje privrednih aktivnosti i privlačenje novih investicija, čime se podstiče razvoj mikro i malih preduzetnika u oblasti , takozvane male privrede i pružaoca turističkih usluga. Podsticanje privredne aktivnosti i razvoj turizma je katalizator za ekonomski rast u pograničnom području s obzirom na postojeću slabu iskorišćenost potencijala za pivredni razvoj. Realizacijom ovog projekta će se olakšati povezivanje dva pogranična regiona, brži pristup između okruga Karaš– Severin u Rumuniji i Braničevskog okruga, u Srbiji.Opštine Golubac i Veliko Gradište sa srpske strane Dunava i opština Nova Moldava i okrug Karas Severin iz Republike Rumunije,tada počeli su sa implementacijom ovog projekta pod nazivom „Uspostavljanje rečno skelskog prevoza na Dunavu – trajektom između Nove Moldave i Golupca“.

probna vožnja od Usije do Nove Moldave

Projekat se finansira u okviru IPA CBC Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija.a ukupna vrednost projekta je 2.352.674 evra, od kojih je opština Golubac , kao partnera na projektu uložila oko 247.071 evra.Ova podunavska opština uradila je  rekonstrukciju pbaloutvrde i prilaznih puteva, opremanje objekata carine i granične policije u Usiju kao i izgradnja odgovarajućeg pontona za bezbedan prilaz trajekta.

Konačno,posle skoro tri decenije ovaj granične  prelaz 20-og ovog meseca biće pušten u funkciju. Juče  je obavljena I probna vožnja  trajektom od Usija do Nove Moldave I prema rečima  rukovodstva opštine Golubac,sve je proteklo bez problema.

Granični prelaz u Novoj Moldavi
Nova Moldava

              -Jedan od glavnih ciljeva projekta koji finansira EU predstavlja uspostavljanje vodnog graničnog prelaza trajektom za transport putničkih vozila i ljudi na liniji Nova Moldava – Golubac. Planirani projekt će omogućiti povezivanje naše opštine I opština  Braničevskog Okruga sa opštinom Nova Moldava u jugozapadnom delu Rumunije. Program ima za cilj postizanje održivog društveno-ekonomskog razvoja Rumunije i Srbije u pograničnom području,kaže prvi čovek opštine Golubac,dr Nebojša Mijović.

čeka se dolazak broda iz Nove Moldave

-Imali smo malo problema oko administrativnog dela i izgradnje pontona,jer je ovaj projekat iz Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija I koji finansira Evropska Unija.Uradili smo sve što je planirano I spremni smo za otvaranje prelaza. Ovaj međunarodni rečni granični prelaz na srpsko – rumunskoj državnoj granici će biti u funkciji prevoza putnika i robe.

Opština Golubac i Nova Moldava  završile su planirane radove na rekonstrukciji postojećeg graničnog prelaza  Usije-Rumunski grad Nova Moldava  i njegovo puštanje u funkciju očekuje  za desetak  dana,objasinio je dr Mijović.

Granični prelaz kod Usija
prvi putnici na relaciji Usije-Nova Moldava

Realizacijom ovom projekta stvoriće se uslovi za unapređenje prekogranične saradnje između dva Okruga ( Braničevski i Karas Severin iz Rumunije) stimulisanje prekograničnih ekonomskih odnosa, diversifikacija i valorizacija istorijskih, kulturnih i prirodnih vrednosti kao i razvoj intermodalne saobraćajne infrastrukture a sve u cilju povećanja kvaliteta života u pograničnom području ovog dela Srbije i Rumunije.

Lj.Nastasijević

Širimo dalje
Објављено у -Вести Објавио Ljubiša Nastasijević On:

2 Comments so far:

  1. Radiša каже:

    S obzirom da mi je deda poreklom iz Rumunije sto znaci da tamo imam rodbinu u Novoj Moldavi Sokolovcu Langovetu Temisvaru radujem se ovom granicnom prelazu jer imam vikendicu u Vincima. Samim tim mogu cesce obici rodbinu.

  2. mile adamovic каже:

    Hvala Bogu,najzad cemo biti malo blize jedni do drugih.