Средства из Локалног фонда за развој пољопривреде у Голупцу подељена првим корисницима

This ad has expired.
Contacts:

Голубац, 9. август 2024. године – Првих шест корисника Локалног фонда за развој пољопривреде у Голупцу добило је данас финансијска средства која ће им помоћи у покретању или развоју сопствене пољопривредне производње и газдинстава.

Конкурс који остаје отворен до утрошка средстава, расписан је у оквиру активности „Локални фондови за подстицај развоја пољопривреде“ уз подршку пројекта „Велика мала привреда“ који финансира USAID, а спроводи ACDI/VOCA.

„Руководство наше општине је прихватило иницијативу за формирање Локалног фонда за развој пољопривреде имајући у виду финансијске потребе а и слабе финансијске ресурсе наших малих пољопривредника. Наглашавам да ова средства нису бесповратна, већ су позајмице без камате. Новац који буде враћан у Фонд омогућиће другим пољопривредницима наредних година да дођу до позајмица“, изјавио је Александар Ђукић председник Скупштине општине Голубац.



Општина Голубац, Фондација Ана и Владe Дивац и Регионална развојна агенција Браничево-Подунавље уз подршку USAID-а, основале су Локални фонд за развој пољопривреде у општини Голубац у мају ове године након чега је отворен и конкурс којим је планирано да се подрже пољопривредна газдинства средствима укупне вредности 3 милиона динара.

„У претходних месец дана прикупили смо шест пријава, али средства у Фонду нису још увек потрошена, тако да конкурс остаје отворен до даљњег“, изјавио је Милош Најчевић пројектни менаџер у Регионалној развојној агенцији Браничево – Подунавље.

Општина Голубац је четврта општина која је ове године основала Локални фонд за развој пољопривреде, а од 2020. покренуто је укупно 17 фондова широм Србије уз подршку USAID-а. Нaмена Локалних фондова за подстицај пољопривреде је пружање вишегодишње подршке пољопривредницима за улагање у производњу путем коришћења бескаматних финансијских позајмица.

„Данас смо потписали уговоре са првим корисницима који су аплицирали путем конкурса, са жељом да средства доделимо што пре, како би могли да крену са унапређењем или покретањем свог пословања. Конкурс остаје и даље отворен до утрошка средстава, тако да позивамо све заинтересоване пољопривреднике са територије општине Голубац да се пријаве. Посебно апелујемо на жене и младе који су носиоци пољопривредних газдинстава да искористе ова подстицајна средства за развој своје производње“, изјавио је Милијан Мараш, менаџер за пољопривредне пројекте у Фондацији Ана и Владе Дивац.



Подстицајна средства намењена су за набавку механизације потребне за пољопривредну производњу и прераду пољопривредних производа, кошница, пчелињих друштава и машина и опреме за пчеларство, репроматеријала, машина и опреме потребне за ратарску или повртарску производњу, као и за припрему бизнис плана за потребе аплицирања на јавне позиве везане за пољопривредну производњу.

Сви заинтересовани пољопривредници који се баве производњом или прерадом хране могу да се пријаве на конкурс на веб страници http://www.divac.com](https://www.divac.com/Konkursi/3629/Konkurs-za-podsticajna-sredstva-iz-lokalnog-fonda.shtml.

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Душан Ђорђевић On: