ОДРЖАНА ПРВА КЛЕЊСКА ,,ПРАСИЈАДА’’: Победник екипа ,,Лулић’’ из Раброва

This ad has expired.
Contacts:

У организацији Удружења жена и Месне заједнице Клење, у овом печком селу, у општини Голубац на Васкршњи уторак одржана је Прва ,,Прасијада“ уз подршку Туристичке организације и Општине Голубац као и многобројних привредника- спонзора.

Ова гастрономска туристичка манифестација одржала се у порти цркве ,,Успења Пресвете Богородице“, а своје пекарско умеће показало је 19 екипа које су имале пет сати да покажу трочланом жирију на челу са Љубишом Алексићем из Макца да они ипак најбоље припремају печење.


Манифестација је почела паљењем ватре и припрема око 20-так прасића тежине од 15 до 25 килограма који су стављени на ражањ и били спремни за печење. Поред домаћих екипа, које су биле најбројније, на Првој прасијади учествовали су и гости из Зеленика, Вуковића, Кудреша, Раброва, Миљевића, Голупца, Чешљеве Баре, Кусића и других места из општина Великог Градишта, Голупца и Кучева.

Манифестацију су поред такмичара, организатора и гостију посетили и ученици са наставницима и професорима Основне школе,,Милутин Миланковић’’ из Клења. Међу присутнима били су и заменик председника општине Голубац Марко Стојаковић и председник СО Голубац Александар Ђукић.


,,Месна заједница Клење је после једног периода застоја сада показала како треба да функционише и како мештани својим волонтерским радом и љубави према селу треба да раде на његовом развоју, како да се друже и како да на својим леђима поднесу терет одржавања оваквих манифестација .Циљ локалне самоуправе у последњих неколико година је да се у сваком насељу одржава по нека оваква или слична манифестација. У већини наших насеља на подручју општине има по нека манифестација у току године, а искрено се надам да је ова манифестација у Клењу прави показатељ како месне заједнице треба да сарађују“, нагласио је заменик председника општине Голубац Марко
Стојаковић.


КЛЕЊСКА ,,ПРАСИЈАДА’’ ОД НАРЕДНЕ ГОДИНЕ ТРАДИЦИОНАЛНА

Задовољство премијерним издањем манифестације нису крили ни организатори као и
многобројни учечсници. ,,С обзиром да се ради о првом издању можемо бити веома задовољни постигнутим. Захваљујем се свим учесницима, Туристичкој организацији и Општини Голубац, многобројним спонзорима и другим појединцима и организацијама које су нас подржале. Надамо се да ће догађај постати традиција и да ћемо из године у годину бити све бољи. Драго нам је што смо после две деценије застоја и мировања коначно покренули неку активност у селу и тако покажемо да можемо и умемо да организујемо оваква догађања и тако покажемо нашим гостима да смо добри домаћини,да су нам увек добро дошли, јер у последње време нашим мештанима недостаје дружење“, каже Миљана Настасијевић, једна од организатора Клењске ,,Прасијаде’’.


Многобројна екипа ,,Једемо и пијемо’’ из Голупца била је једна од најгласнијих и како су нам рекли, изненадили су се позитивном атмосфером, а посебно су похвалили организаторе који су уложили велики труд и вољу да организују овакав леп догађај. Данас живимо у неким убрзаним модерним временима, тако да је овакво дружење, изван сваког празновања, велики подвиг.


ТАКМИЧЕЊЕ У ЧЕТИРИ КАТЕГОРИЈЕ

Организатори манифестације клењске ,,Прасијаде’’ за неколико стотина учесника и гостију припремили су поред свињског печења и ловачки гулаш, пљескавице са роштиља као и разне врсте слатких и сланих колача, док је разног пића било у изобиљу.

Мештанин Клења Мирољуб Јовановић био је срећан када је сазнао да се нешто догађа у његовом селу .Он каже да је радостан што је дочекао овај дан и што је имао прилику да се дружи са његовим пријатељима и познаницима, јер тако нам нешто недостаје. Такмичари су се надметали у припреми прасетине у четири категорије, односно за најукусније печење, најбоље исечено печење, за најхрскавију кожицу и највеселију екипу манифестације. Док су се неки ослањали на традицију и старе рецепте, други су своју инспирацију тражили на интернету и испробавали нове, модерније методе како би освојили признање за најбоље печење. Иако је прасетина била тема овог догађаја, једно је сигурно, а то је да су се сви окупили највише због дружења и пријатељства.


Двоструки победник је екипа ,,Лулић’’ из Раброва која је по оцени стружног жирија испекла најукусније печење,а проглашена је и као највеселија екипа на Прасијади. Ова екипа освојила је поред пехара и захвалнице и ражањ за печење са окретачима.

Друго место за најхрскавију кожицу освојила је многобројна екипа ,,Једемо и пијемо’’ из Голупца, која је поред пехара и захвалнице од организатора добила котлић. Треће место за најлепше исечено печење освојила је екипа ,,Ноца и три прасета“ из Београда. Њима су припали пехар и захвалница као и ,,таландара’’ познатија као ,,тањирача’’ за печење роштиља.

Вођа екипе ,,Лулић’’ из Раброва Стева Лулић каже да је срећан што су њихова два испечена прасета квалитетом задовољили укусе трочланог жирија. додавши да идеално печене прасе мора да има идеалну тежину, да се не жури са његовим печењем и вишком соли, те да се сервира на одговарајући начин. Није се надао овој дуплој титули, али су ипак дошли до изражаја умеће и стручност свих чланова екипе. Има све похвале за организаторе и планира да његова екипа узме учешће и наредне године.


Екипа ,,Сложни другари’’ састављена од такмичара из Клења и Зеленика била је једна од најбројних на манифестацији. Оно што смо приметили приликом наше посете њиховог штанда је дружење на нивоу и свако је радио свој део посла. Како су нам рекли дошли су да се друже, није битно ко ће победити, већ да овај дан остане у сећању као добар провод уз богату трпезу, пиће и весеље.


СТАРИЈИ МЕШТАНИ И ТАКМИЧАРИ ПОДЈЕДНАКО УЖИВАЛИ КАО И МЛАДИ


Било је и трубача који су забављали све присутне уз добро познате песме, а поред њих, затекли смо и велики мештана и њихових гостију који су како су нам рекли да су више дошли због дружења и пријатељства.


Чинило нам се да су старији мештани овог села подједнако уживали као и млади, а по речима једног старијег господина закључили смо да је веома задовољан самим дешавањем јер, како је он изјавио, до скоро тога у Клењу није било. Изузетно је поносан на чињеницу да су и млади дошли да покажу своја умећа, па се нада да ће се и у будућности тако наставити. На наше питање како се проводи данас, рекао је сладеће: „Данас сам супер, прва лига”, потребно је у току године још оваквих дешавања у нашем селу.


У овом месту славље је потрајало до касно у ноћ а бројни посетиоци су поред великог броја прасића на ражњу имали прилику да пробају и разне друге специјалитете из домаће кухиње. Велико залагање пружиле су жене из Удружења жена Клење као и свештенство цркве ,,Успеније Пресвете Богородице’’ из овог печког села.

Љубиша Настасијевић

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Петар Штрбац On: