ОПШТИНА ГОЛУБАЦ је добила додатна средства за уклањање 5 (пет) дивљих депонија

This ad has expired.
Contacts:

Подршка локалним самоуправама за уклањање дивљих депонија

Београд, 13. мај 2022.

Министарка заштите животне средине у Влади Републике, Србије Ирена Вујовић, потписала је данас са представницима локалних самоуправа уговоре о додели средстава за уклањање дивљих депонија и пројекте заштите земљишта.

Вујовић је том приликом поручила да се наставља решавање проблема дивљих депонија, а уз средства која су на последњем конкурсу опредељена за ту намену, биће очишћено више од 700  локација за годину дана.

НЕСАВЕСНИ ГРАЂАНИ НЕМАЈУ ГРАНИЦУ БАХАТОСТИ

Она је подсетила на то да је ресорно министарство на два јавна конкурса одобрило средства за уклањање дивљих депонија у 34 локалне самоуправе, као и за пројекте заштите земљишта у 14 градова и општина.

НЕСАВЕСНИ ГРАЂАНИ НЕ РАЗМИШЉАЈУ О СВОЈОЈ ДЕЦИ

Ово je, како је оценила, значајна подршка локалним самоуправама за унапређење стања животне средине и подизање квалитета живота грађана.

НЕСАВЕСНИ ГРАЂАНИ ЖЕЛЕ ДА УНИШТЕ ЖИВОТНУ СРЕДИНУ

Неодговорно и неадекватно одлагање отпада утиче на загађење ваздуха, воде и земљишта и изузетно је важно да подижемо свест грађана јер једино заједно можемо да се изборимо са овим великим проблемом и да будућим генерацијама оставимо чисту и здраву земљу, поручила је министарка.

Према њеним речима, на више локација које су очишћене у претходном периоду постављен је видео-надзор, а и ове године је, поред 80 милиона динара намењених за уклањање депонија, обезбеђено још 20 милиона за постављање видео-надзора.

Она је објаснила да је постављање камера значајно да не бисмо долазили у ситуацију да изнова чистимо исте локације, наводећи да су оне повезане и са еколошким информационим системом „gReact“, што омогућава да се стање на једном очишћеним локацијама прати у реалном времену.

Путем тог система моћи ћемо и да, на основу пријава грађана, ефикасније решавамо еколошке проблеме и планирамо буџетска средства за наредне пројекте. До сада се показало да су грађани на овај начин највише пријављивали дивље депоније и зато и опредељујемо средства за њихово уклањање, предочила је министарка.

Вујовић је навела да ће Министарство у овој години, износом од 100 милиона динара, подржати и пројекте санације девастираног земљишта на којима су биле депоније, ерозивног земљишта или клизишта, а по реализацији пројеката, грађани ће добити уређене површине.

Према њеним речима, такви пројекти су од великог значаја за животну средину јер доприносе заштити и очувању земљишта као природног ресурса.

Представник општине Голубац, заменик председника општине Голубац, Марко Стојаковић је, у име општине Голубац, потписао је Уговор о додели средстава за уклањање 5 (пет) дивљих депонија на територији општине Голубац.

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Александар Ђукић On: