Основна школа ,,Вељко Дугошевић“ у Браничеву прославила 170 рођендан

This ad has expired.
Contacts:

Професори и ђаци у Браничеву, у oпштини Голубац, прославили су 170. година постојања и рада Основне школе ,,Вељко Дугошевић’’. Прослави школе присуствовали су представници локалне самоуправе, месних заједница, директори са сарадницима из школа са подручја општина Браничевског округа, Средње школе из Кучева и гимназије из Нове Молдаве из Румуније.

Овој прослави присуствовали су директори и представници јавних предузећа и установа као и родитељи. Према првим писаним документима Школа за мушку децу основана је 1854. године у селу Бикотинци, како се тада звало Браничево. Ова школа је радила до 1907. године, када је подигнута нова школска зграда од две учионице, једне канцеларије и учитељског стана. Оваква четвороразредна школа је радила све до 1953. године када је прерасла у шесторазредну, а потом 1957. године у потпуну осмогодишњу школу са три подручна одељења.

О резултатима постигнутим између два маја говорио је директор Драган Фуруновић који је рекао да ова школска установа већ годинама постиже значајне резултате на пољу васпитања ученика. За свој рад колектив и појединци добитници су многобројних друштвених признања. Поред централне зграде у Браничеву, школа има и три подручна одељења у Баричу, Винцима и Шувајићу и данас наставу похађа 120 ученика.

Уз финансијску подршку општине Голубац, школа је реализовала и неколико инвестиционих пројеката, а од 2022. године и пројекат ,,Нада за све’’ уз подршку ЕУ кроз ERASMUS+ Програм у коме учествују и школе из Румуније, Чешке, Португалије, Бугарске и Грчке. Вредност пројекта је 170.635 евра од којих је 21.346 евра припало школи Браничево.

-Идеја је била да у име детета, ако не ове године, онда следеће, доћи до реализације и пројекта који значи да родитељ када доведе своје дете у школу, да ми даље о њему бринемо. Да поред учења, васпитања, исхране, књига, ескурзија све то као школа пратимо, а како ћемо то да урадимо, уз помоћ локлане заједнице која нам је помогла да засадимо саднице ароније на школској њиви од које смо у прошлој години имали приход од око 540 хиљаде динара, а ове године очекујемо да ће бити и око милион динара, каже директор школе Драган Фуруновић.

Овај новац од продатог сока ароније школа улаже у ђачку кухињу тако да родитељи од ове године неће плаћати трошкове исхране своје деце, а један од пројеката је и нови IPARD пројекат са предшколском установом из Голупца и партнерима из Румуније, из Молдове Нове, са основном школом и вртићем из места преко Дунава, у оквиру кога се планира куповина комбија, уређење учионица и набавка народне ношње, рекао је Фуруновић.

Међу многобројним гостима на прослави 170 рођендана школе у Браничеву биле су представнице Гимназије из Румунског града Молдава Нова са којом Браничево има добру сарадњу, а поред узајамних посета имаће и заједничке пројекте.

-Наша сарадња постоји и драго нам је што овде први пут, осећамо се лепо и надам се да ће ова наша сарадња у будуће бити још већа и разноврснија. Имамо један заједнички пројекат у оквиру програма ЕУ Прекограничне сарадње Румунија-Србија за који се надам да ће проћи. Развијаћемо нашу сарадњу на свим нивоима као суседи и пријатељи које нас само раздваја реда Дунав, истакла је директорка Гимназије из румунског града Молдава Нова, Анисоара Георгевиц.

Одржан је и пригодан културно-уметнички програм који су извели ученици ове школе у којој су ентузијазам и залагање радника, ученика и подршка њихових родитеља на остварењу добрих резултата у образовном раду као и на разним такмичењима, почев од општинских, регионалних па до републичких.

Извор: САТ ТВ

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Душан Ђорђевић On: