– ПУ „ЛАСТА“ ГОЛУБАЦ – „ЗДРАВА ХРАНА ЗА ДЕТИЊСТВО БЕЗ МАНА“

This ad has expired.
Contacts:

Поводом обележавања Светског дана хране 16.октобра у протеклих недељу дана у Предшколској установи „Ласта“ Голубац одржане су бројне активности које доприносе усвајању знања код деце колико је важно користити здраву храну у својој исхрани и које намирнице су здраве за правилан раст и развој сваког детета.

Светски дан хране један је од најважнијих датума у Календару јавног здравља. Обележава се већ три деценије, у преко 150 земаља света. За датум његовог обележавања, 16. октобар, симболично је узет дан када је основана Светска организација за храну и пољопривреду (Food and Agriculture Organisation – FAO). 

Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (UN-FAO) поводом месеца здраве хране, организује конкурс постер/тока производње и прераде здраве хране у коме ће учествовати малишани предшколске групе ПУ „Ласта“ Голубац. Предшколци ће направити свој постер путовања хране и електронским путем послати до 5. новембра. Жири ће изабрати три победника и објавити их у децембру. Победнике ће промовисати канцеларије  FAO-a  широм света.

Морамо бити свесни да храна коју свакодневно бирамо, као и начин на који је конзумирамо, утиче не само на наше лично здравље, већ и на опстанак планете на којој живимо.

СВИ МИ, СВАКОГ ДАНА можемо бити носиоци промена у системима производње хране.

Шта то свако од нас може да учини?

Ево неколико савета:

  • Увек треба бирати разноврсне свеже намирнице уместо високообрађених.
  • 2021. се обележава као Година воћа и поврћа. Ето инспирације да се конзумира што више свежих намирница. Успут можемо сазнати и понешто о нашим аутохтоним сортама.
  • Можемо обогатити своју исхрану протеинима из биљака, нпр. из коштуњавог воћа или махунарки. Ове намирнице су значајно јефтиније од животињских протеина, а притом су и неупоредиво мање шкодљиве по нашу планету.
  • Важно је добро испланирати сваку куповину намирница и припрему хране – тако се предупређује стварање вишкова, спречава се пропадање и бацање хране.
  • Увек када за то постоји могућност, треба бирати мале произвођаче хране који су посвећени принципима одрживог развоја.
  • Свако може бити промотер здравих принципа исхране – у својој породици, у непосредном окружењу, у заједници.

Здравствено-промотивне активности које се реализују поводом обележавања октобра – месеца правилне исхране и Светског дана хране, уобичајено су усмерене ка најмлађима – њима се тада пружа прилика да поруке о значају правилне исхране за здрав живот, пренесу на њима својствен начин – бојом, обликом, речима, песмом, игром, драматизацијом.

Пошто ће наши предшколци направити свој постер путовања хране и конкурисаће код канцеларије  FAO-a,

надамо се ЗАЈЕДНИЧКОМ РАДОВАЊУ у децембру, када буду објављени победници.

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: jezda On:

Оставите одговор