„Средњовековно витештво у Србији“ – четвртак 02. фебруар ’23. – НБ Голубац

This ad has expired.
Contacts:

Књижевно вече и предавање Марка Алексића

У четвртак 2. фебруара са почетком од 18 часова одржаће се књижевно вече и предавање нашег познатог аутора Марка Алексића. Аутор је дела „Српске земље пре Немањића“ , „Српски витешки код“ и „Марко Краљевић“. Одржаће се и предавање са темом „Средњовековно витештво у Србији“. Витештво има своје дубоке корене у ратничким традицијама и мотиву јунака у европској традицији који се могу пратити од антике па и раније. Идеја ратника са јасноодређеним моралним и хришћанским духовним одликама настала је у Византији одакле је преузета на западу Европе, као и у раносредњовековну Србију. На Западу се оваква идеја развијала кроз ратнички концепт miles Christi (Христов војник) који је доминирао од епохе крсташких ратова да би временом постала једно од кључних обележја европске средњовековне традиције. У Србији се, на основу сачуваних историјских извора, археолошких и других налаза, могу пратити сва најважнија разбобља и манифестације витешке културе, од војне опреме једног витеза, преко породичних грбова, турнира, двобоја, до витешких редова, витешких романа па и идеје о дворској, односно романтичној љубави. Суштина витештва била је ипак пре свега у његовом духовном значењу због чега је оно сврставано у врхунске вредности средњовековне епохе. Највећи средњовековни јунаци наших простора потекли су управо из српске средине, попут Марка Краљевића, националног јунака свих јужних Словена, Милоша Обилића или Стефана Лазаревића чији је углед и слава међу савременицима далеко превазилазила ове просторе.


Марко Алексић је дипломирао и магистрирао археологију на филозофском факултету у Београду и завршио посдипломске студије културе. Звање кустоса је стекао у Народном музеју у Београду а звање истраживач сарадник у Археолошком институту САНУ. Одржао је бројна научна предавања у музејима и другим културним инстутцијама у Србији, Истраживачкој станици Петница и др. Аутор је међународно запажене стручне књиге Medieval Swords from Southeastern Europe (2007), као и
више десетина научних радова који су објављени у стручним часописима у земљи и иностранству и књиге Марко Краљевић, човек који је постао легенда, и Српски витешки код које су добиле позитивне стручне рецензије у неким од водећих домаћих научних гласила. Стручни је консултант у домаћим и страним музејима за питања из средњовековне археологије и оружја као у телевизијским и другим програмима са темама из српског средњег века (Српски јунаци средњег века, Моравска Србија и др.) на РТС-у и другим медијима.


Модератор вечери биће наш драги пријатељ – професор историје Ненад
Гоја Михајловић.

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Александар Ђукић On: