Svečano potpisivanje dodele stručne podrške u za 33 JLS u okviru Programa Exchange 6 – Opština Golubac je ostvarila pravo na 2 paketa podrške

This ad has expired.
Contacts:

Povodom dodele ukupno 40 paketa stručne podrške za 33 lokalne samouprave u okviru Programa EU Exchange 6, u petak, 16. juna 2023. godine, sa početkom u 12.00 časova organizovan je skup u svečanoj sali Ministarstva finansija, u Beogradu.

Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO

Ovom prilikom prisutnima se obratio Saša Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu finansija, Bojana Tošić, direktor Republičkog sekretarijata za javne politike, Martin Klauke, šef sektora II operacija, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO.

Lokalne samouprave izabrane na osnovu javnog poziva, dobijaju pakete stručne podrške za: izradu planova razvoja, za izradu srednjoročnih planova, i za unapređenje planiranja i budžetiranja kapitalnih projekata lokalne samouprave i to:

  • Paket podrške za izradu plana razvoja (8 LS): Ćuprija, Čajetina, Golubac, Bajina Bašta, Lajkovac, Kosjerić, Bogatić i Svilajnac.
  • Paket podrške za izradu srednjoročnog plana (10 LS): Kovin, Subotica, Loznica, Krupanj, Novi Kneževac, Boljevac, Nova Varoš, Sokobanja, Leskovac i Užice.
  • Paket podrške za unapređenje planiranja i budžetiranja kapitalnih projekata (11LS): Vrnjačka Banja, Tutin, Vlasotince, Novi Pazar, Arilje, Kovin, Sombor, Raška, Medveđa, Zaječar i Babušnica.
  • Pružanje stručne podrške LS za uspostavljanje/unapređenje sistema funkcije unutrašnje kontrole (5 LS): Boljevac, Srbobran, Lajkovac, Vrbas i Tutin.
  • Pružanje stručne podrške LS za uspostavljanje/unapređenje funkcije interne revizije(6 LS): Trstenik, Odžaci, Kanjiža, Tutin, Golubac, Sombor.

Kao što se vidi iz priloženog teksta, opština Golubac je izabrana za 2 vrste podrške, za izradu Plana razvoja i za uspostavljanje/unapređenje funkcije interne revizije.

Svečanom potpisivanju je prisustvovao i u ime opštine Golubac, potpisao Sporazume – Zamenik predsednika opštine Golubac, Marko Stojaković.

„Program EU Exchange 6 – Povećanje kredibiliteta planiranja, programskog budžetiranja i kontrole izvršenja javnih rashoda na lokalnom nivou u Srbiji“, finansira Evropska unija u okviru nacionalnog Programa IPA 2019, realizuje se u periodu od septembra 2021. do septembra 2024. godine, dok je vrednost donacije EU 2 miliona evra. 

Ključne resorno nadležne institucije na nacionalnom nivou uključene u realizaciju Programa su Ministarstvo finansija i Republički sekretarijat za javne politike, uz Ministarstvo za evropske integracije i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, dok je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) implementacioni partner.

Sprovođenje Programa EU Exchange 6 neposredno je u funkciji reforme javne uprave na lokalnom nivou i primene propisa iz obuhvata planskog i budžetskog sistema. U okviru Programa primenjuju se različiti modaliteti podrške LS na teme od značaja za reformu javne uprave na lokalnom nivou.

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Александар Ђукић On: