This ad has expired.
Contacts:

МИНИСТАР КРКОБАБИЋ – СУСРЕТИ СЕЛА ПОЧИЊУ ОД 1. ЈУЛА

„Ове године „Михољски сусрети села“ окупиће близу 1.300 села Србије у 87 локалних самоуправа, а у њима ће узети учешће и пратиће их око 150.000 људи. Манифестације ће се одржавати од 1. јула до 1. децембра ове године“ изјавио је у Палати Србија министар за бригу о селу Милан Кркобабић. Министар је данас потписао уговоре у укупном износу од 41,3 милиона динара са представницима 87 јединица локалних самоуправа, које су средства добиле по Јавном конкурсуза организовање манифестације под називом „Михољски сусрети села“.

„Да се у селима поново чује смех, вриска, радост победника. Да се чују гусле и хармоника али и џез музика.“ позвао је председник комисије за одобравање средстава по овом конкурсу, песник Љубивоје Ршумовић, истакавши да га радује што се после дуго времена смер село- град мења. „Коначно је дошло време да оно о чему говоримо, а односи се на села и сељане, почнемо да претварамо у видљиву, опипљиву и прихватљиву стварност“.

Ршумовић је свим учесницима предстојећих Михољских сусрета поклонио песму:

„Сељаку химна“

Рад ће нас да уједини

И љубав према отаџбини

То су знали наши преци

То је завет нашој деци

Деца, ред и слога

То је кућа Бога

У којој љубав влада

И радост од рада

Док је села и сељака Србија ће бити јака

Док је слоге, док је рада биће среће и награда

Док је села и сељана

Биће нама срећних дана.

Председник општине Пријепоље Владимир Бабић истакао је да је ова манифестација прошле године оживела пуста села Пријепоља, да се памти и о њој прича „Дошли су и наши људи из иностранства да учествују, а већ су увелико у току припреме за овогодишње сусрете.“ рекао је Бабић.

Активности које су подносиоци пријава ове године осмислили су шаролике. Такмиче се у културно-уметничким садржајима – фолклору, изворном певању, свирању гусала и тамбура, сликању; литерарним садржајима – рецитовању, писању песама и кратких народних форми (благослови, здравице); занатским и примењеним уметностима –  изради рукотворина, сувенира, ткању, штрикању, везу, плетењу; спортским активностима – од фудбала и кошарке до народног вишебоја (бацање камена с рамена, скок из места, надвлачење конопца, надвлачење штапа) и гастрономским специјалитетима – прављењу традиционалних јела и колача.

Деца се такмиче у квизу знања, спортским дисциплинама, али и слагању кукурузовине у купе и трчању у џаку.

Средства, до 500 хиљада динара по пријави, додељују се према Уредби о утврђивању програма доделе бесповратних средстава за организовање манифестације под називом „Михољски сусрети села“.

Подносиоци пријаве на јавни конкурс су јединице локалне самоуправе, које осмишљавају програм, датум, сатницу, и место одржавања једнодневне или вишедневне манифестације под називом „Михољски сусрети села“, а која обухвата активности у којима учествује становништво села са територије једне јединице локалне самоуправе.

                                                                          Информативна служба Министарства за бригу о селу

Општина Голубац је прошле године конкурисала са предлогом Пројекта „Михољски сусрети села – Браничево 2021“ за суфинансирање манифестације код Министарства за бригу о селу. Уз средства из Буџета општине Голубац и уз средства из Министарства за бригу о селу, МЗ Браничево, Туристичка организација Голубац и грађани су организовали и спровели манифестацију која је поставила висок ниво стандарда, тако да ће у 2022. години, МЗ Добра, која ће бити домаћин овогодишње манифестације „Михољски сусрети села – Добра 2022“, имати обавезу да превазиђе или бар да одржи, већ постављен ниво стандарда.

У име општине Голубац Уговор, са Министарством за бригу о селу, о суфинансирању манифестације „Михољски сусрети села – Добра 2022“, је потписао заменик председника општине Голубац, Марко Стојаковић, по овлашћењу председника општине Голубац, др Небојше Мијовића.

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Aleksandar Djukic On: