Čestitke građanima MZ Dobra i Predsedniku Saveta MZ Dobra, Draganu Kovačeviću, na organizaciji manifestacije „Miholjski susreti sela – Dobra 2022“

This ad has expired.
Contacts:

MANIFESTACIJA – Miholjski susreti sela -Dobra 2022

ORGANIZATOR – opština Golubac i Mesna zajednica Dobra;

POKROVITELJ – Ministarstvo za brigu o selu;

UČESNICI – Predstavnici Mesnih zajednica Usije, Dvorište, Vojilovo, Brnjica, Barič, Braničevo i (naravno) Dobre, prestavnici Udruženja žena „Cvet Dunava“, predstavnici Nacionalnog parka „Đerdap“, predstavnici udruženja žena „Osmeh Dunava“, predstavnici Turističkog klastera „Avala“ iz Beograda, predstavnici Udruženja „AGROKLASTER Homolje“, predstavnici Udruženja za pomoć MNRO iz Novog Beograda

 Učešće u “Miholjskim susretima” (na nivu republike) je ove godine uzelo 87 lokalnih samouprava među kojima je i opština Golubac, koja je u saradnji sa Mesnom zajednicom Dobra i Turističkom organizacijom Golubac organizovala ovaj događaj, koji predstavlja jedan od 20 projekata u oblasti promocije turizma na području opštine Golubac tokom 2022. godine..

-Mesna zajednica Dobra je pravi primer kako jedno naselje treba da funkcioniše i kako meštani svojim volonterskim radom i ljubavlju prema svom naselju rade na razvoju svog sela, kako da se druže i kako da na svojim leđima podnesu  teret održavanja  tri manifestacije. Cilj lokalne samouprave u poslednjih nekoliko gpdina je da se u svakom naselju održava po neka ovakva ili slična manifestacija i prošle godine je domaćin bila Mesna zajednica Braničevo. U većini naših naselja na području opštine ima po neka manifestacija u toku godine, a iskreno se nadam da je ova manifestacija u Dobri  pravi pokazatelj kako Mesne zajednice treba da sarađaju, naglasio je zamenik predsednika opštine Golubac, Marko Stojaković.

Uz zahvalnost opštini Golubac, Turističkoj organizaciji Golubac i Ministarstvu za brigu o selu, Dragan Kovačević, predsednik Saveta Mesne zajednice Dobra, kaže  da negovanje i očuvanje običaja i tradicije u kulturnom i umetničkom stvaralaštvu, sportskim disciplinama i druženje, glavni ciljevi održavanja ove manifestacije. Sama manifestacija  pokazala je da meštani Dobre i golubačkih seoskih naselja nisu u ova dva dana zaboravili običaje i stare zanate svojih predaka, a nisu zapostavili ono što je bitno u današnjem vremenu – druženje. Održane su radionice starih zanata, a na 14 štandova predstavnika mesnih zajednica i udruženja sa područja opštine su izloženi proizvodi domaće radinosti, suveniri, hrana i razne druge rukotvorine.

         -Sa ovim projektima želimo da turizam podignemo na jedan veći nivo i da ovaj kraj postane prepoznatljiva tiristička destinacija u ovom delu Donjeg Podunavlja. Želimo da nove generacije zadržimo da ostanu ovde na svome ognjištu i tako daju svoj doprinos razvoju opštine i čitavog ovog kraja. Zato smo u pojedinim naseljima i realizovali neke  projekte kojj će doprineti razvoju tih sredina, istakao je koordinator projekta ,,Miholjski susreti sela – Dobra 2022’’, Aleksandar Đukić.

Najboljim ekipama, pojedincima i učesnicima ove manifestacije dodeljene si  medalje, diplome i zahvalnice, a posetioci imali su priliku  da se podsete starih narodnih običaja i da uživaju u lokalnom stvaralaštvu, tradicionalnim igrama i pesmi, ali i sportskim i kulinarskim nadmetanjima.

Osim takmičenja u  sportskom delu programa  prikazan je i bogat kulturno umetnički program u kome su nastupili ženska folkorna grupa iz Dobre, nakoliko solo izvođača narodnih pesama, Kulturno-umetničko društvo „Braničevo“ iz Braničeva i Folklorni ansambl Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ iz Golupca.

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Aleksandar Djukic On: