„ЧИСТЕ РУКЕ – ПУТ ДО ЗДРАВЉА“ – сарадња ПУ „Ласта“, Дома здравља и Црвеног крста Голубац

This ad has expired.
Contacts:

„Чисте руке-пут до здравља“

У сарадњи са поливалентном патронажном службом Дома здравља Голубац и Црвеним крстом Голубац у Предшколској установи „Ласта“ организовано је предавање и радионица на тему: “Чисте руке – пут  до здравља“ за децу старије и предшколске групе дана 10.05.2023. године.

      Прање руку је најделотворнија, најефтинија мера превенције највећег броја болести које се преносе преко прљавих руку. Веома је важно да се деца што раније науче да редовно перу руке што је један од предуслова за здрав живот.

      У болести прљавих руку спада мноштво зараразних обољења. Узрочници болести прљавих руку су вируси, бактерије и паразити. Посебно осетљиве категорије су деца која немају развијене хигијенске навике и стари.

     Циљ данашње сарадње јесте управо промовисање хигијене руку код деце и личне хигијене, као основне мере за сузбијање преношења бактерија и вируса. 

     Поред тога што руке треба прати и када су видно запрљање, потребно их је прати и пре/после јела, пре/после дојења, пре припремања хране, након употребе тоалета, након избацивања ђубрета, пре активности са дететом, додиривања уста, носа, очију, брисање носа, кашљања, кијања, контакта са болесном особом, чишћења куће, повратка кући након шетње, активности у природи или продавници, контакта са животињама, контакта са предметима загађеним телесним излучевинама.

      У сарадњи са релеватним службама превентивне активности су од изузетног значаја како за децу тако и за одрасле који са децом раде, како би се на што ранијем узрасту створиле навике које ће пратити децу током читавог живота.

     Предшколска установа „Ласта“, Дом здравља Голубац и Црвени крст Голубац имају изузетну сарадњу у организовању оваквих и сличних превентивних активности.

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Александар Ђукић On: