„Дани културе Срба – Љупково 2022.“

This ad has expired.
Contacts:

Протеклог викенда (08. и 09. октобра) у насељу Љупково (општина Берзаска, Република Румунија) је одржана културна манифестација „Дани културе Срба – Љупково 2022“, на којој је учествовао и Ансамбл Народне библиотеке „Вељко Дугошевић“ из Голупца, као представник општине Голубац, јер, између осталих, и таквим активностима настављамо сарадњу са побратимљеном општином Берзаска (Република Румунија).

Пратиоци Ансамбла Народне библиотеке „Вељко Дугошевић“ из Голупца су били: кореограф Крстивоје Анђелковић, представник НБ, Ивана Стокић Стевић и представник ТОГ, Александар Ђукић.

Испред „домаћина“, нас је дочекао Jiva Uduli (сви га зовемо „Жива“), један од главних активиста КУД-а „Стенка“ из Љупкова и особа која се безрезервно бори за очување српске традиције и културе у Румунији. Били смо смештени у Пансиону „Sanella“ у Љупкову (иначе, репрезентативном објекту са најсавременијим елементима смештаја) где посетиоцима преостаје „само да уживају“.

У поподневним часовима сви заједно смо присуствовали полагању венаца на спомен обележју, Кочи Анђелковићу, који је командир чете фрајкора ратовао против Турака и бранио локално становништво, где је у сукобу код Љупкова 7. септембра 1788. био заробљен од Турака.

Одведен је у Текију и тамо страшно мучен и на крају набијен на колац у страшним мукама издахнуо, заједно са тридесет својих сабораца. По његовом имену народ је овај крај и читав тај рат назвао Кочина крајина, јер је народ са одушевљењем прилазио Кочи, прихватајући ову борбу као могући начин ослобођења од Турака.

Након обележавања сећања на хероје из прошлости, дошли смо до Дома културе у Љупкову, где се одржала главна манифестација – наступи фолклорних ансамбла који чувају српске обичаје и културу.

Председник општине Берзаска, Furduj Petrunikolau, који изузетно цени српску заједницу у Румунији, заједно са нама је присутвовао читавом догађају и све присутне одушевио својим говором.

Наравно, најлепше сцене смо доживели у двочасовном наступу наше деце, која су се потрудила да се сви присутни осећају весело.

Заједничким колом, после наступа фолклорних група, завршен је „официјелни део“ манифестације.

У вечерњим сатима, почело је велико народно весеље, где су се окупили сви заинтересовани грађани.

Посебан доживљај за чланове нашег Ансамла је представљала чињеница да смо били смештени у пансиону „који гледа преко Дунава“ у насеље Добра.

При повратку, стали смо код насеља Коронини, у подножју твршаве „Ласловар“ (која је тренутно у фази реконструкције), „наспрам“ наше лепотице – Голубачке тврђаве.

Дивним домаћинима желимо све најбоље у будућем раду на очувању српске традиције, језика и културе, јер могу бити позитиван пример многим удружењима из читавог света који желе да очувају нематеријално културно богатство српских заједница.

Наравно, за прелазак на територију Републике Румуније и за повратак на територију Србије, користили смо трајектни превоз из Усија до Молдаве-Нове.

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Александар Ђукић On: