Дивни утисци са „Михољских сусрета села – Браничево 2021.“

This ad has expired.
Contacts:

Ветровита субота 30. октобра 2021. није била препрека да се после (више од) 20 година одрже сусрети села на територији општине Голубац.

Позив за учешће су добиле све месне заједнице и неколико удружења грађана. Одзив је био одличан.

Учесници на манифестацији су били : МЗ Добра, МЗ Двориште, МЗ Војилово, МЗ Сладинац, МЗ Клење, МЗ Шувајић, МЗ Миљевић, МЗ Винци, МЗ Усије, Удружење жена „Осмех Дунава“ – Голубац, Удружење грађана „Златно руно“ – Волуја, КУД „Волуја“ – Волуја“, Ансамбл Народне библиотеке „Вељко Дугошевић“ – Голубац, КУД „Ново село“ – Ново село, Удружење грађана „Винари Браничева“ – Браничево, Ловачко удружење „Пек“ – Браничево, КУД „Браничево“ – Браничево и (наравно) МЗ Браничево.

Рибље пљескавица
Димљена риба из Дунава
Слаткиши

„Темељ“ за позицију општине Голубац на туристичкој мапи Србије је постављен у последњих неколико година – Дунав, Голубачка тврђава, Манастир Тумани, шетно-бициклистичка стаза, спортски терени … Наравно, СВЕ ОВО набројано НИЈЕ СВЕ ШТО НУДИ ОВАЈ ПРОСТОР. Људи са ових простора, њихов начин живота и обичаји које преносе „са колена на колено“ су „неисцрпни извор“ занимљивости за све посетиоце манифестације „Михољски сусрети села – Браничево 2021“.

Манифестација је организована уз финансијску помоћ Министарства за бригу о селу Владе Републике Србије и општине Голубац, а организациону помоћ и логистику су пружили сви запослени у ТО Голубац и многи грађани МЗ Браничево који су несебично помагали да би планирани простор за одржавање манифестације буде спреман да прими више стотина посетилаца и да се сви посетиоци осећају пријатно током читавог дана.

Осим изложених кулинарских специјалитета и етно производа на штандовима и кутурно-уметниког програма који је трајао више од два сата, посебну атракцију су представљала такмичења у неколико дисциплина, од којих посебно издвајамо ТАКМИЧЕЊЕ У БРЗИНИ РУЧНОГ КРУЊЕЊА КУКУРУЗА где су учешће узела деца. Победник је била девојчица Јована Ђурић. Победник у дисциплини трчање у џаку је био Павле Костић, док је у дисциплини скок у даљ из места победила Анђелина Имамовић.

Екипа МЗ Браничево је била најбоља у дисциплини надвлачење конопца.

Најлепша свадбарска погача је дело Леле Настасовић из Браничева.

Најлепши колач је направила Перић Оливера из Војилова, а у питању је лимун пита.

Најлепши штанд су аранжирали представници МЗ Шувајић.

Најатентичније јело су изложили представници МЗ Двориште, а у питању је био влашки тигањ.

Организатори су доделили и две специјалне награде: МЗ Винци је добила специјалну награду за аранжирање и представљање рибљих специјалитета, а Ана Јовановић из Миљевића је награђена посебном наградом као најмлађи произвођач меда.

Културно уметнички програм је обиловао народним песмама и играма, уз музички наступ наших пријатеља тамбураша.

Овом приликом се захваљујемо и пријатељима из Волује који су наступали у културно-уметничком програму презентујући играње народних кола на штулама, презентујући стари начин испирања злата на реци Пек, презентујући наивно сликарство Хомоља и презентујући народну поезију.

🤎 Посебну захвалност дугујемо Драгану Милетићу из Голупца, као главном фото-оператеру.

Медији су били заинтересовани да забележе репортаже из Браничева. Манифестацији су присуствовали представници САТ ТВ из Пожаревца, РТВ „Млаве“, РТВ „Браничево“ и продукцијске куће „АГРОМЕДИА“.

https://www.facebook.com/golubac.tourism/videos/307382820926467/ На овој линк адреси можете видети видео снимак такмичења у скоку у даљ из места

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Aleksandar Djukic On:

Оставите одговор