ГАЛЕРИЈА МОДЕРНЕ УМЕТНОСТИ и ПРОЈЕКАТ ДИГИТАЛИЗАЦИЈЕ ЗАВИЧАЈНЕ ГРАЂЕ НБ „ВЕЉКО ДУГОШЕВИЋ“ у нашем Голупцу

This ad has expired.
Contacts:

ГАЛЕРИЈА МОДЕРНЕ УМЕТНОСТИ

Народна библиотека „Вељко Дугошевић“ из Голупца отвара Галерију модерне уметности!

Циљ отварања галерије је допринос децентрализације културе и равномерном регионалном развоју као и подстицај развоја визуелних уметности!

Министарство културе и информисања подржало је два пројекта Народне библиотеке „Вељко Дугошевић“ за откуп дела која ће се наћи у нашој Галерији. У наредном периоду представићемо вам дела за која је Министарство културе и информисања издвојило укупно 1.350.000 динара, као и дела која су великани савремене уметности великодушно поклонили нашој установи.

ДИГИТАЛИЗАЦИЈА У ОБЛАСТИ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА

Набавка опреме и софтвера за дигитализацију Легата Мите Мирковића и остале завичајне грађе Народне библиотеке „Вељко Дугошевић“

Народна библиотека „Вељко Дугошевећ“ је у 2021. години, прославила 150 година од оснивања прве читаонице у Голупцу и своје пословање наставила у реконструисаној згради у којој је оформљено завичајно одељење. Библиотека је власник легата Мите Мирковића, некада народног посланика у Краљевини Југаславији, који броји 1406 монографија, од тога 128 примерака ретке књиге. Завичајни фонд библиотеке садржи и преко 8.000 примерака завичајне грађе (ретке књиге, старе фотографије, поштанске маркице, разгледнице, периодика). Процењено је да за дигитализацију завичајне грађе треба скенирати преко 12.000 странa ретке књиге и преко 5.000 примерака некњижне грађе.

Пројектом je обухваћена набавка неопходне опреме, неопходног софтвера за формирање дигиталне библиотеке, обука запослених за дигитализацију, архивирање електронских докумената, као и аплoудовање у дигиталну библиотеку. Платформа дигиталне библиотеке ће бити интероперабилна са другим системима и повезана на сајт Библиотеке. Увешће се систем за управљање и приступ дигитализованој грађи, промоције и информисање јавности о начину приступа и коришћењу дигитализованих библиотечких садржаја.

Циљ пројекта је трајно чување нематеријалне завичајне културне баштине, као и коришћење дигитализоване библиотечке грађе од стране локалног становништва, грађана Србије, а нарочито од стране ученика, студената и стручне јавности. Набавком опреме и адекватне платформе за презентовање дигитализоване грађе пројекат би обезбедио ширу доступност завичајне грађе као и повећање броја корисника библиотеке.

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Александар Ђукић On: