Голубац до краја ове године добија Народни музеј

This ad has expired.
Contacts:

У току ове године, Голубац ће коначно добити свој Народни музеј. Тренутно су у току радови на реконструкцији зграде трговца Вићентија З. Недељковића из 1893.године, касније зграде Социјалистичке партије Србије, коју је купила општина Голубац, а где ће се налазити ова културна установа. Вредност радова износи око 300 хиљада евра.

„Овом реконструкцијом добићемо једну лепу  зграду у којој ће бити смештен Народни музеј – прва културна институција оваквог типа у Голупцу. Радови су у напредној фази и очекујемо њихов завршетак за око два месеца“, изјавио је др Небојша Мијовић, председник општине Голубац.

У реконструисаној згради, која ће постати први Народни музеј у Голупцу, биће смештени сви експонати и предмети пронађени на локалитету током претходних година.

„Прве кораке смо већ предузели, и верујем да наш град не само да заслужује музејску зграду, већ и да треба да обележимо сво то вредно благо које је деценијама било скривено од очију јавности, и то желимо да прикажемо нашим посетиоцима. Пре свега, то је значајно за нас који овде живимо“, изјавио је др Мијовић.

Радови по пројекту износе 300 хиљада евра, од којих је 230 хиљада обезбеђено из Програма Европске Уније. Око 6,5 хиљада евра је обезбедила општина Голубац из свог буџета, а преостали део је донација од Владе Србије.

Народни музеј у Голупцу, поред Народне библиотеке „Вељко Дугошевић“, представљаће значајну културну институцију и пресудан актер у развоју заштите баштине и обогаћивању туристичке понуде у овом граду на Дунаву. Ово има велики значај за развој туризма у општини Голубац, Доњем Подунављу и Источној Србији.

Извор: САТ ТВ

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Александар Ђукић On: