Младом брачном пару из Голупца додељено 1.200.000 динара за набавку куће на селу

This ad has expired.
Contacts:

Дана 10.12.2021. у седишту Министарства за бригу о селу, потписан је тројни Уговор о додели средстава за набавку сеоске куће са окућницом у износу од 1.200.000 динара између Министра за бригу о селу, Милана Кркобабића, представника општине Голубац, по овлашћењу председника општине Голубац, др Небојше Мијовића, Александра Ђукића и супружника, Кристине Живковић и Александра Ивковића.

На фотографијама се могу видети узбуђени, сретни и задовољни супружници са представником општине Голубац, током боравка у Министарству за бригу о селу.

ПОДЕЉЕНА ЧАК 651 СЕОСКА КУЋА

„Враћен је живот у 651 сеоску кућу. Од тога су чак 132 породице решиле да се из градских и приградских средина врате на село“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић на данашњем потписивању уговора за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на читавој територији Републике Србије.

„У великој сеоби Чарнојевић је повео 30.000 породица. Ми смо успели за сада да задржимо и вратимо 651. Ово је фундаментална идеја за опстанак села Србије и саме Србије. Циљ нам је да у наредних пет година по 6.000 породица населимо у сада празне сеоске куће. Тиме бисмо број породица довели на онај почетни број од 30.000 из Велике сеобе.
За то су нам потребна десетоструко већа средства у идућој години. Рачунамо на државу Србију, на Српску православну цркву, али и на успешне домаће корпорације и имућне појединце, као и на дијаспору која је најавила да ће се озбиљно укључити.
Ова мисија има подршку председника Републике Александра Вучића, Српске академије наука и уметности-одбора за село на челу са академиком Драганом Шкорићем, али и свих добронамерних грађана Републике Србије“изјавио је министар Кркобабић.

 Подељена чак 651 сеоска кућа

До сада је из овог програма Министарства за бригу о селу додељено 651 кућа на територији читаве Републике Србије. Највеће интересовање је у општинама Бачка Паланка, Апатин, Кикинда, Кула, Сомбор, а на југу су то Пирот, Алексинац, Димитровград, Свилајнац…

Конкурс је трајао до 1.новембра, стигло је 945 пријава, а према условима прописаним Уредбом Владе РС, подносиоци пријаве на конкурс били су брачни и ванбрачни парови, млади пољопривредници и пољопривреднице и самохрани родитељи, до 45 година старости који желе да започну свој живот на селу тако што ће се осамосталити из родитељских домова или из градова прећи да живе на село.

Вредност сеоске куће са окућницом, коју су заинтересовани сами проналазили, није могао бити изнад 1,2 милиона динара (10.000 евра), а цео програм се спроводи у сарадњи са јединицама локалних самоуправа које врше процену тржишне вредности и проверавају да ли су регулисани имовинско-правни односи те непокретности.

Првобитно је за овај Програм опредељено 500 милиона динара али је, због веома великог интересовања тај износ увећан, на предлог Министарства за бригу о селу увојен од стране Владе, на 686,5 милиона динара.

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Александар Ђукић On:

Оставите одговор