На првом Војиловачком котлићу кувало се пет врста јела – победник у кувању гулаша екипа из Голупца

This ad has expired.
Contacts:

У насељу Војилово, у oпштини Голубац, одржана је прва кулинарско-културна манифестација ,,Први војиловачки котлић’’, у организацији Месне заједнице, а у сарадњи са Туристичком организацијом и Народном библиотеком ,,Вељко Дугошевић’’ и уз подршку општине Голубац.

Протекле јесени мештани Војилова били су домаћини и организатори Михољских сусрета села 2023, а ове године одлучили су да имају и своју манифестацију како би показали јавности своју културу и обичаје као и домаћу храну. Одлучили су да то буде Војиловачки котлић који је протеклог викенда окупио 15 екипа и многобројних кулинара који су својим котлићима и казанима кували рибљу чорбу и паприкаш од рибе, пасуљ, гулаш од дивљачи и домаћу вику која се зове још и ,,црнооки’’ пасуљ где се у овом крају убраја као домаћи специјалитет у исхрани.

-У нашем селу има доста кулинара, па смо одлучили да имамо једну овакву кулинарску манифестацију и ова иницијатива је прихваћена од већине наших мештана. На овом првом котлићу који ће надам се бити и традиционални, кувала се различита јела, јер смо желели да будемо први у општини Голубац који ћемо организовати ову манифестацију где би учествовали разни мајстори наших домаћих јела. Овде се кувало пет врста јела, а међу њима била је мало позната сорта ,,црнооког’’ пасуља који се у овом крају зове и ,,вика’’. Хвали свим учесницима и спонзорима што били део овог нашег првог ,,Војиловачког котлића’’, истакао је Горан Вујчић, један од организатора ове манифестације.


Међу 15 екипа и кулинара на Првом војиловачком котлићи били су деда и унук породице Славољуба Милетића из Војилова. Деда Слава је кувао рибљи паприкаш, а унук Иван рибљу чорбу.

Освајао сам много награда на разним такмичењима у кувању рибље чорбе који се организовали у Голупцу и у Србији. Овде на првом котлићу у мојем селу одлучио сам да кувам рибљи паприкаш од две врсте рибе, смуђа и сома. Мој унук Иван одлучио је да кува рибљу чорбу по мојем рецепту и надам се да ће чорба бити добра. Желимо да подржимо ову манифестацију и да будемо учесници и наредних година, каже деда Слава Милетић, познати кулинар из Војилова.

Унук Иван каже да воли да кува рибљу чорбу и друге врсте јела, јер га је деда Слава убедио да настави његову породичну традицију и да једнога дана осваја награде.
-Деда ме је упознао и пренео своје знање и тајне у кувању рибље чорбе, нисам баш толико искусан, али временом ће то доћи до врхунца и надам се неком успеху. Драго ми је што се у Војилову одржава ова кулинарска манифестација, месту одакле су моји родитељи и надам се да ће она трајати, додао је Иван.

Овогодишњи победник Првог војиловачког котлића у кувању гулаша од дивљачи по оцени петочланог стручног жирија била је екипа Филипа Кокановића из Голупца, друго место и најбољи пасуљ скувала је екипа Слађана Стојилковића из Војилова, док је треће место у кувању домаће вике припало екипи Уроша Мијовића из Голупца.

Једна лепа идеја, реализована је добром посетом и учешћем заљубљеника у тајне кувања разних јела из домаће кухиње, а општина Голубац доприноси у организовању оваквих и сличних манифестација са циљем да се у сваком насељу ове Подунавске општине покрену мештани да представе своју домаћу кухињу, културу, обичаје и традицију.
-Мештани Војилова били су прошле године добри домаћини и организатори Михољских сусрета села 2023, а ова кулинарска манифестација то и потврђује да у овом селу има слоге и да мештани желе да преставе јавности своје обичаје, културу, домаћу храну и традицију. Желимо да анимирамо и сва она села у којима нема неког догађања, а њихови мештани то желе. Потребно се организовати и кренути у реализацију тих догађаја, а ми ћемо као Локална самоуправа то подржати, казао је заменик председника општине Голубац Мајко Стојаковић.Свој допринос овој кулинарској манифестацији дале су и чланице из Удружења жена из Брњице које су на штандовима представиле своје рукотворине и ручне радове. Ово удружење има 25 чланица и формирано је крајем прошлог месеца са циљем да представе своју креативност, ручне радове, сувенире и друге производе.

Ово је наш први наступ на овој манифестацији од када смо основали наше удружење. Било је то крајем маја ове године када смо формилари Удружење које тренутно броји 25 чланица. Наше жене баве се ручним рукотворинама, добре су плетиље и везиље, веште су и у ткању и шивењу. У селу имаћемо и своју Етну-кућу у којој ћемо се дружити, радити и планирати наше даље активности у циљу што бољег представљања Брњице и живота у њему, каже једна од оснивача Удружења жена ,,Брњичанке’’Јулија Курић.

Млађа и старија група Фолклорног ансамбла Народне библиотеке ,,Вељко Дугошевић’’ из Голупца извела је и пригодан културно-уметнички програм.

Извор: САТ ТВ
Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Душан Ђорђевић On: