NACIONALNI DAN BEZ DUVANA

This ad has expired.
Contacts:

U Srbiji se prema Kalendaru javnog zdravlja, svakog 31. januara obeležava Nacionalni dan bez duvana. Ove godine, Nacionalni dan bez duvana se obeležava pod sloganom: „Svaka cigareta smeta”, naglašavajući višestruke posledice po zdravlje ljudi i okoline zbog svake popušene cigarete.

Da li je moguće – CIGARETE U SRBIJI SVAKODNEVNO PUŠI 27,1 % STANOVNIKA ???

Duvanski dim sadrži više od 7.000 različitih supstanci, među kojima je više od 250 jedinjenja opasnih po zdravlje i oko 70 materija za koje je utvrđeno da izazivaju maligna oboljenja.

Najčešće korišćeni duvanski proizvodi u Srbiji su cigarete koje svakodnevno puši 27,1 odsto stanovništva starosti 15 i više godina, dok 15,8 odsto svakodnevno puši 20 i više cigareta na dan.

Posebno osetljiva populacija su mladi. Rano otpočinjanje pušenja povezano je sa intenzivnijim pušenjem u odrasloj dobi i češćom pojavom zdravstvenih problema povezanih sa pušenjem i brojnim hroničnim nezaraznim oboljenjima tokom života.

Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu je u Srbiji na snazi od 2010. godine. Ovaj zakon zabranjuje pušenje na radnim i javnim mestima i u javnom prevozu, dok je za ugostiteljske objekte previđen izuzetak za celi ugostiteljski sektor koji omogućava pušenje u ugostiteljskim objektima.

Zaposleni u Zavodu za javno zdravlje Požarevac, zajedno sa svim kolegama i saradnicima iz Domova zdravlja Braničevskog i Podunavskog okruga podsećaju da je prestanak pušenja jedan od najznačajnih koraka koji pušači mogu preduzeti u cilju poboljšanja svog zdravlja, bez obzira na godine života i dužinu pušačkog staža.

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Александар Ђукић On: