НЕМИ ЧУВАР ЂЕРДАПА ШИРОКОГ СРЦА

This ad has expired.
Contacts:

Када изговоримо ТВРЂАВА, помислимо на борбе,одбрану,нешто тајанствено,мистично.

Тврђава Голубачки град,или у нашем крају једноставно Тврђава,или Стари град,како је зове локално становништво,представља средњевековно утврђење подигнуто на самом улазу у Ђердапску клисуру,природно утврђеном месту,одакле селако могао контролисати сав копнени и водени пут који су повезивали исток и запад. Због оваквог свог положаја,током XIV и XV века представљала је једно од најважнијих војних и пограничних утврђења,поприште сукоба између великих сила, Угарске,Србије и Отоманског царства. Управо због таквог положајазову је и каменим чуварем Ђердапа.

Реконструкција Тврђаве и њено отварање за посетиоце 2019.године омогућили су да се исписују нове странице њеног постојања.Уместо витезова наоружаних копљима и мачевима,данас Тврђаву походе туристи наоружани фото апаратима и осмесима.

Ни највећи оптимисти нису могли да очекују  овакву посећеност наше Тврђаве од отварања до данас.Пандемија  Корона вируса је зауставила туризам на светском нивоу ,али Тврђава је добила неочекивано велики број домаћих туриста. Томе је сигурно допринли  и разноврсни садржаји који туристи имају прилике да виде и доживе у Тврђави.

И ову  туристичку сезону наша Тврђава очекује спремна, умивена, широког срца и осмеха широког,као што нам пружа Дунав,њен први комшија.

(Не тражите по интернету како се пише Тврђава…наша се увек пише са великим Т)                            

Д   О   Б   Р   О   Д   О   Ш   Л   И       !!!

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Александар Ђукић On: