Отварање колективне изложбе афирмисаних уметника – „Караван уметности“

This ad has expired.
Contacts:

Центар за промоцију уметности и галерија АXИОС, уз подршку Културно просветне заједнице Србије и ове године настављају са путовањем заједничке изложбе афирмисаних уметника, под називом „Караван уметности“. Љубитељи ове врсте уметности у Голупцу, синоћ су имали прилику да присуствују свечаном отварању ове изложбе у Галерији модерне уметности ,,Народне библиотеке ,,Вељко Дугошевић’’

-Кренула је идеја да направимо једну специфичну културну манифестацију под нмазивом ,,Караван уметности’’, па смо за почетак имали око тридесетак афирмисаних српских сликара који су нам дали по један, два или три своја ауторска дела. Караван уметности кренуо је прошле године из Пожаревца где је направљена прва изложба, са три крака, имали смо 63 уметника са 150 уметничких дела и обишли 11 градова. Ове године, планирамо да поред та три крака од прошле године, имамо и још један крак који ће ићи по Подрињу и Западној Србији, али и Јужној Србију, коју прошле године нисмо имали. Ове године смо повећали број уметника, имамо тренутно преко 80 уметника са око 200 радова. Жеља нам је да укључимо што више младих стваралаца који нису афирмисани, поред наших еминентних уметника – рекао је Драган Шкрњић, оснивач Центра за промоцију уметност и Галерије АXИОС.

Прву изложба у каравану, Пожаревљани имали су прилику да виде у Центру за културу Пожаревац где је ликовној публици приказано тридесетак радова наших афирмисаних уметника.

-Ова изложба је гостовала код нас у Центру за културу што ми је драго јер су наши суграђани имали прилику да први виде дела афирмисаних уметника. Драго ми је што је ова изложба вечерас допутовала и у Голубац на Дунаву, што даје још једну ноту озбиљности и квалитету ове изложбе, нагласила је Галина Перић, директорка Културног центра Пожаревац.

Културно просветне заједнице Србије прихватила је ову манифестацију да помогне у организовању више сликара како би своје радове представили у једну заједничку изложбу.

-Ми смо то имали у виду, у многим мањим градовима је веома тешко да организују изложбе једног сликара, али је још теже организовати са двадесетак па и више уметника који би излагали своје сликарске радове. Овде су афирмисани сликари који имају висока признања из области ликовне уметности, истакао је Живорад Ајдачић, генерални секретар Културно просветне заједнице Србије.

Све у животу почиње од добре идеје, а када је добра идеја и када има циљ, ту има и резултата и као доказ је и ова Колективна изложба.

-Ово је дефинитивно једна од најквалитетнијих идеја које сам видела, доживела и учествовала у њој од када радим у култури, да се слике и уметничка дела узведу на улицу и да прођу кроз мале библиотеке. Што потврђује и мој лични став да култура заиста живи, постоји, дише и развија управо у малим срединама као што је Голубац или Мало Црниће, казала је Данијела Божичковић Радуловић, директорка Народне библиотеке ,,Србољуб Митић’’ Мало Црниће.

Један од циљева каравана је и децентрализација ликовне и културе уопште, тако да ће љубитељи у Голупцу и у већини градова Србије имати прилику да виде дела познатих, али непознатих уметника.

-Ова изложба је специфична по томе што је колективна, где има више од 20 познатих аутора из Србије и по томе да идеја да се култура приближи људима заживела у потпуности. Ми смо на почетку туристичке сезоне у Голупцу и надам се да ће већина наших гостију који воле ову уметност видете ову изложбу, рекао је Милен Богојевић, вд управника Народне библиотеке ,,Вељко Дугошевић’’ Голубац

Изложба ће бити отворена до 11. јуна сваког радног дана од 07 до 15 часова!

Извор: САТ ТВ

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Душан Ђорђевић On: