Отворен ветропарк Кривача – Први у Источној Србији

This ad has expired.
Contacts:

У близини Голупца компаније MK Group i Alfi Renewables званично су пустиле у рад први ветропарк у источној Србији – Кривача, у присуству премијера Милоша Вучевића и министарке енергетике Дубравке Ђедовић Хандановић.

Компаније  MK Group i Alfi Renewables свечано су отвориле ветропарк Кривача у општини Голубац, уз присуство великог броја гостију и високих званичника Србије и Словеније.

Ово је први ветропарк у источној Србији који су свечано отворили притиском на тастер и тако означили његов почетак рада председник владе Србије Милош Вучевић, амбасадор Словеније у Србији Дамјан Бергант и генерални директор MK Group Михаило Јанковић.

Председник Владе Милош Вучевић је рекао да држава, Влада и Министарство рударства и енергетике настављају са подршком развоју обновљивих извора енергије, сматрајући их питањем од националног интереса.
-Ветропарк у близини Голупца, прва је оваква инвестиција потпуно финансирана на комерцијалној основи и који је заједничка инвестиција компанија MK Group i Alfi Renewables, а да држава није морала да помаже тај пројекат и даје подстицаје за изградњу ветропарка. На жалост, нисмо до 2014. имали неке веће успехе, а онда 2014. доласком на чело владе садашњег председника државе, та ситуација се мења и рекло би се да смо на добром путу. Ово заиста делује као озбиљан подухват и велики изазов, рекао је премијер Вучевић.

Оно што држава Србија треба даље да ради, то је задатак и владе и министарства енергетике, да не зато што смо се обавезали на прелазак на обновљиве изворе енергије, већ зато што је то наша национална потреба. То је потреба наших грађана, наше индустрије, није формална обавеза. Наш интерес је да смо енергетски што независнији, да имамо довољно енергије и биће нам потребно све више, како се Србија буде индустријализовала, развијала, отварали се нови погони, фабрике, нова радна места. Разумевање и сарадња са природом. Никада нисам био заговорник радикалних позиција, или потпуна индустријализација без осврта на животну средину, као и ова друга страна која искључиво потенцира заштиту животне средине.

  ОВАКВИ ПРОЈЕКТИ ВЕЛИКИ ПОДСТИЦАЈИ ЗА ЛОКЛАНЕ САМОУПРАВЕ

Премијер Вучевић је истакао да су добри пројекти пред нама, као и да се граде нови ветропаркови.

-Уливају наду да идемо у добром правцу, али нам треба још енергије. Видели сте колико је ова инвестиција значајна, не само у смислу што 200 хиљада људи добија струју из чистих, обновљивих извора, него је покренула грађевинску оперативу, неко је продао опрему, неко је радио, неко градио, неки радници су добили плате, дневнице, неко је правио храну за те раднике, неко развозио… Покретање више сегмената једне економије.
Вучевић је казао да је ово ји велики подстицај за локалне самоуправе.
-У складу са циљевима Владе да смањи емисију штетних гасова до 2030. године, инвестиције попут ветропарка Кривача имају важну улогу у остваривању одрживог енергетског развоја”, истакао је Милош Вучевић, председник Владе Републике Србије.

-Желимо да задржимо људе, али и да вратимо. Из овог краја имамо многи људи који су отишли трбухом за крухом, да их вратимо у Србију, да ојачамо и оснажимо овај прелепи део Србије. Није зелена само Словеније, зелена је и Србија, само ми Срби се некада стидимо, заборавимо да кажемо да је и наша земља лепа, поштујући наравно друге. Чекамо нове пројекте и конкретне резултате – закључио је премијер Вучевић.

Михаило Јанковић, испред MK Group, рекао је да ће ова група дати велику подршку енергетској транзицији Србије.
-Ако људе памте по ономе што иза себе остављају, данас можемо бити поносни на ово – казао је Јанковић.
А инвестиција MK Group i Alfi Renewables, вредна 165 милиона евра, представља значајан допринос енергетској транзицији Србије
ВЕТРОПАРК КРИВАЧА ПРВИ У РЕГИОНУ И ИСТОЧНОЈ СРБИЈИ
МК Гроуп је као пионир у области обновљивих извора пре десет година отворила први ветропарк у Србији, а данас отварамо четврти у нашем портфолију, и први у региону Источне Србије. Ова капитална инвестиција коју смо реализовали заједно са компанијом Алфи Ренеwаблес, значајан је допринос повећању капацитета за производњу зелене енергије и пример правца за даљи развој енергетике у региону, који подразумева координирану акцију јавног и приватног сектора“, рекао је генерални директор MK Group Михаило Јанковић.
Он је додао да ће MK Group пружити снажну подршку зеленој транзицији кроз нове инвестиције у овој области.
„Кроз самосталне и партнерске пројекте омогућићемо укупну производњу од 1ГW енергије из обновљивих извора у наредне три године. Уложићемо близу милијарду евра у енергију ветра и соларну енергију“, казао Јанковић.

Компанија Alfi Renewables, која управља Алфи Греен фондом, највец́им регионалним фондом за улагање у обновљиве изворе енергије, остварује своју мисију унапређења животне средине, једном од првих инвестиција у Србији, заједно са партнерима из МК Гроуп. – изјавио је Томаж Берлочник, партнер у компанији Alfi Renewables и председник Инвестиционог одбора Алфи Греен фонда.


-Поносни смо што смо својом експертизом и одличном сарадњом са локалном заједницом, државним институцијама, добављачима, ЕПС-ом и ЕМС-ом, уз поверење инвеститора и банака, упркос изазовним тржишним условима, изградили један од највећих регионалних пројеката зелене енергије и тиме дали значајан допринос зеленој транзицији у региону. Алфи Греен фонд, величине 104 милиона евра, развија нове пројекте обновљивих извора енергије чији ће укупни инсталисани капацитет износити око 300 МW. Следеће године припремамо нови, још већи фонд“, изјавио је Берлочник.
УСПЕШНА САРАДЊА ИЗМЕЂУ СЛОВЕНИЈЕ И СРБИЈЕ
Дамјан Бергант, амбасадор Словеније, истакао је да Србија и Словенија располажу богатим ресурсима, и теже да искористе те ресурсе. Један од реализованих потенцијала налази се овде на Кривачи. Ово је један од највећих пројеката у региону. Желим да наставите ову успешну сарадњу. Отварање ветропарка „Кривача“ представља доказ изузетно успешне економске сарадње Србије и Словеније. највећих пројеката у региону.
-Већ смо успоставили заједничку сарадњу у области енергетике, подстакли међусобне инвестиције, а сада смо постали и партнери енергетских пројеката. Словеначке компаније су препознале Србију као водећу земљу региона у обновљивим изворима енергије, захваљујући њеним богатим природним ресурсима“, казао је Бергант

Према његовим речима, један од реализованих потенцијала је и ветропарк „Кривача“, резултат заједничког пројекта компанија MK Group i Alfi Renewables који представља корак ка смањењу зависности од увоза зелене енергије.
У изузетно кратком року за овако велики пројекат, за нешто више од две године, MK Group i Alfi Renewables изградили су ветропарк који испуњава највише светске зелене стандарде. Коришћење енергије ветра значајно доприноси управљању климатским променама и смањењу емисије гасова стаклене баште.

Ветротурбине инсталиране у „Кривачи“ испоручила је немачка компанија Нордеx, један од највећих светских произвођача ветрењача. Ветропарк „Кривача“ је међу првим пројектима у региону који је кредитирао конзорцијум четири међународне банке: Ерсте банка, Рајфајзен банка, ОеЕБ и НЛБ.

Извор: САТ ТВ

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Душан Ђорђевић On: