П Р Е Ш Е Р Н О В А Њ Е – Шта је то ? – Хајде да научимо … – ЖУЖЕМБЕРК 08.02.2023.

This ad has expired.
Contacts:

ФРАНЦЕ ПРЕШЕРН

Рођен: 3. децембар 1800., Vrba, Словенија

Умро: 8. фебруар 1849., Kranj, Словенија

Деца: Ернестина ЈеловшекFranc JelovšekТерезија Јеловшек

Био је романтичарски словеначки књижевник, чије су песме преведене на многе језике. Он је сматран највећим словеначким класичним песником и инспирисао је каснију словеначку књижевност. Написао је прву словеначку баладу и први словеначки еп.

После његове смрти, постао је водеће име словеначког књижевног канона.

У његову част, РЕПУБЛИКА СЛОВЕНИЈА, 08. фебруара сваке године, ПРАЗНУЈЕ СЛОВЕНАЧКИ КУЛТУРНИ ПРАЗНИК – ПРЕШЕРНОВАЊЕ …

Франц је повезао мотиве сопствене несрећне љубави са мотивом несрећне, потчињене домовине. Нарочито после Другог светског рата у словеначким земљама, један од Прешернових мотива, „непријатељско богатство“, Словенци су усвојили као национални мит, а Прешерн је описан као да је свеприсутан попут ваздуха у словеначкој култури.

Прешерен је живео у сукобу са грађанским и верским установама, као и са љубљанском покрајинском буржоазијом. Његова лирика се бавила љубављу према отаџбини, страдалном човечанству, као и неоствареном љубављу према својој музи Јулији Примић.

Он је писао поезију првенствено на словеначком, али и на немачком. Живео је у Крањској и у почетку се сматрао Крањцем, али је постепено усвојио шири словеначки идентитет.

Наша побратимљена општина Жужемберк је, такође, обележила ПРЕШЕРНОВАЊЕ пригодним програмом уз наступе чланова ТД „Суха Крајина“ из Жужемберка, коме је присуствовао и жупан, Јоже Папеж.

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Александар Ђукић On: