СТУДЕНТИ АРХИТЕКТУРЕ СУ БИЛИ НА ПРАКСИ У ГОЛУПЦУ

This ad has expired.
Contacts:

У оквиру међународног INTERREG пројекта „DANUrB+“ у Голупцу је од 21. до 24. јуна 2022. године
одржан студентски камп (Building Camp for Students), где су учествовали студенти и наставно особље
Архитектонског факултета Универзитета у Београду, уз подршку и учешће представника локалног
партнера – Општине Голубац: Туристичке организације, Народне библиотеке и самих грађана, као и уз донацију приватне фирме „Arhi.pro“.


Циљ кампа је оживљавање, изградња и улепшавање отвореног јавног простора, трга у средишту
Голупца, крај Дунава. Студенти и наставно особље су претходно на студију 06 Урбанизам интегрисаних студија архитектуре припремили пројекте за рад на кампу. Сви учесници су радили четири дана на изградњи урбаног мобилијара и уређењу простора малог трга, који је на крају кампа предат гради и грађанима.


Камп је по данима остварен у неколико корака. Први дан је било рашчишћавање терена и припрема грађевинског материјала за камп. Другог дана је било склапање главних елемената урбаног мобилијара, као и припремни радови за њихово сигурно коришћење (углачавање ивица и углова, одстрањивање ексера из дрвених палета). Овог дана су у посету дошле и колеге из Румуније, са Архитектонског факултета из Темишвара, који ће сличан камп имати у Новој Молдави, преко пута
Голупца, за месец дана. Трећег дана су склопљени и офарбани главни елементи мобилијара. Током
овог дана била је и презентација студентских пројеката у сали Народне библиотеке. Истог дана су камп посетиле и новинарске екипе РТ Србије и регионалне телевизије „Млава“. Последњег дана су урађени мањи елементи мобилијара.


На крају кампа одређен је тачан распоред елемената, чиме је образован нови отворени јавни простор у Голупцу. Он је већ прво вече привукао кориснике, већином децу.
На реализацији кампа и његовим припремних активностима у настави на Архитектонском факултету
учествовали су: проф. Александра Ђукић,

проф. Ева Ваништа Лазаревић, ас. Јелена Марић, ас.Бранислав Антонић, студенти докторских студија Милорад Обрадовић и Никола Митровић, као и 32
студента са студија 06У 2021/2022 интегрисаних студија архитектуре.

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Aleksandar Djukic On: