СВЕЧАНИ ЈУБИЛЕЈ ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ „ЛАСТА“ ГОЛУБАЦ – 40 ГОДИНА РАДА И ПОСТОЈАЊА

This ad has expired.
Contacts:

        У присуству родитеља, представника локалне самоуправе, делегације из Румуније Молдава Нова, директора прдшколских установа, директора јавних предузећа, пријатеља, донатора и других званица колектив Предшколске установе „Ласта“ Голубац свечано је обележио и прославио велики јубилеј-40 година успешног рада.

Поздравни говор током свечаног обележавања празника:

Марта 1983. године у „кућици на крају града“ први пут се зачула дечја граја. Тада је, на свеопште задовољство почео са радом Дечији вртић „Ласта“. Мала, али незанемарљиво уиграна екипа од три запослена радника, примила је прву групу предшколаца. У лепо уређеном  и по свим стандардима опремљеном простору започело је прелепо дружење.

     Већ у септембру исте године, број деце која су могла да уживају у нашем Вртићу се повећава. Са радом почиње и једна мешовита група узраста од 3 – 5,5 година.

      У циљу већег обухвата деце предшколског узраста 1984. године у селима Кудреш, Браничево, Шувајић и Клење организоване су предшколске групе које су похађала деца из тих, али и из оближњих села. На тај начин и позитивним темпом ширења до 1988. године деца из свих села Општине Голубац била су обухваћена трочасовним програмом.

     Међутим, због рационализације друштвених делатности 1989.године Вртић се припаја Основној школи „Бранко Радичевић“ у Голупцу све до 1997. године када је по налогу надлежног министарства поново основана самостална установа. Те 1998. године наставља се са радом под називом Установа за децу предшколског узраста „Ласта“ Голубац. Одмах је уследило проширење и Установа броји две мешовите групе целодневног боравка и једну предшколску групу. Ради усклађивања назива Установе са одредбама закона 2010. године установа мења назив у Предшколска установа „Ласта“.

     Године 2001. капацитет објекта је проширен доградњом прилагођеног монтажног објекта Р84 м2  што је створило могућност оснивања мешовите јаслене групе за децу од 1 – 3 године. Овим улагањем решен је проблем бројних породица које су због радних обавеза имале преку потребу за смештајем и бригом о деци.

      Елементарна непогода која је погодила наше место 2015.године изазвала је велика оштећења на дограђеном објекту  тако да он више није испуњавао безбедоносне услове за употребу. Објекат је у потпуности срушен. Установа остаје без простора за две вапитне групе са којима је у том објекту реализован васпитно – образовни рад.

      Локална самоуправа, али и донатори из земље и иностранства притекли су у помоћ те су прикупљена средства за изградњу новог објекта који је „никао“ на истом месту. Овог пута саграђен је већи објекат од чврстог материјала. Проширењем капацитета Установа је добила и играоницу за децу која је смештена у поткровљу објекта. Новоизграђени објекат комплетно је опремљен новим намештајем, а играоница и мноштвом средстава за реализацију рада са децом.

      Данас Предшколска установа „Ласта“ располаже објектом површине 521,93мкоји јесмештенна самој обали Дунава у непосредној близини Основне школе „Бранко Радичевић“ и двориштем које се простире на 20 ари.  Сви радни простори су наменски, веома добро опремљени дидактичким средствима и прилагођени раду са децом предшколског узраста. У радној 2022/2023 години установа проширује своје капацитете за 1,5 групу, повећава кадар и уписује 86 малишана распоређених у 6,5 група. Самим тим проширује услугу, створа услове за квалитетан рад са децом узраста од 1-6,5 година са тенденцијом даљег проширења. Деца која похађају нашу Установу долазе из 12 насеља са територије општине Голубац.

         У претходних 5 година у Установу је уложено близу 4 милиона динара на већа улагања, реконструкцију, опрему, намештај што верујемо да је допринело и броју деце која су за веома кратко време достигла број једног одељења.

         У оквиру Пројекта „SUPER“ 2019. године и МП установа је добила донацију од стране EU у виду намештаја, технике и играчака. Самим тим по први пут у оквиру Пројекта Установа доноси и усваја Стратегију за унапређивање предшколског васпитања и образовања Општине Голубац за период од 2020-2025.

        Установа је увела електронску пријаву деце преко услуге Е-Вртић, омогућила упис деце током целе године и рад током летњих месеци, омогућила бесплатан превоз прешколцима који по мрежи припадају нашој Установи, обезбедила бесплатан боравак  за свако треће и свако наредно дете као и корисника социјалне помоћи, увела програм Енглеског језика, као и привремене и пригодне програме. Учесници смо бројних фестивала, манифестација које организује локална самоуправа и удружења, концерата, ликовних конкурса, пројеката.

         У склопу стручног усавршавања запослени су прошли обуку за нову програмску концепцију „Године узлета“, обуку за самовреновање рада установе, обуку за полагање испита за лиценцу директора. Сваке године смо учесници на Стручним сусретима васпитача и медицинских сестара васпитача, семинарима, вебинарима, конференцијама пратећи тако најсавременије методе рада као примере добре праксе.

        Наша деца су и освајачи бројних награда: Регионалног такмичења „Пажљивкова смотра 2022“, прва награда „Писмо Деда Мразу“ Поште Србије, прва награда Креативног центра на тему „Различити, а једнаки“, златне плакете на Њујоршкој конференцији-признање Теслине научне фондације и многе друге.

         Мисија наше Установе одређена је вредносним полазиштима „Година узлета“ – основа програма предшколског васпитања и образовања и осликава оно у шта верујемо и што сматрамо вредним и важним, оно чему, као значајан део живота деце и породица, тежимо.

     Стручно и компетентно особље као и ресурси са којима располажемо уз партнерство са породицом предност је која нам омогућава да стварамо безбедно, пријатно и подстицајно окружење за боравак деце, те да код њих подстичемо самосталност, поверење у себе, радозналост, жељу за сазнавањем, креативност и слободу у изражавању мисли и осећања. Перспектива детета је основни покретач у грађењу програма заснованог на интегрисаном учењу и игри.

     Велику пажњу посвећујемо грађењу културе уважавања и узајамне сарадње, тимски рад и поделу лидерства. Подстичемо континуиран професионални развој, аутономију, креативност и професионалност и проактивно заступамо интересе деце и породица.

Негујемо осећање припадности локалној заједници, толеранцију и поштовање различитости.

Обећавамо да ћемо се свим снагама трудити да нас буде још више, да будемо добри сарадници, још бољи стручњаци и да ћемо још дуго славити јубилеје као овај данас.

Хвала свима који сте били и који јесте део Ластиног јата.

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Александар Ђукић On: