Уручени Уговори локалним самоуправама за пројекте енергетске ефикасности – Испред општине Голубац Уговор о додељеним средствима је потписао Марко Стојаковић, заменик председника општине Голубац

This ad has expired.
Contacts:

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

Михајловићева у Аранђеловцу: За повећање енергетске ефикасности у 151 локалној самоуправи четири милијарде динара

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Аранђеловцу, где су додељени уговори представницима 151 локалне самоуправе у оквиру националног програма унапређења енергетске ефикасности, да ће укупно бити уложене четири милијарде динара за повећање енергетске ефикасности у домаћинствима, од чега ће Министарство заједно са градовима и општинама издвојити две милијарде динара за субвенције грађанима који се пријаве за учешће у програму.

„Данас смо потписали уговоре са 151 општином и градом за унапређење енергетске ефикасности. Заједно смо, Министарство и локалне самоуправе, обезбедили две милијарде динара, односно заједно са грађанима четири милијарде динара, што ће омогућити да учествује 20.000 домаћинстава. Ово је велики пројекат и за локалне самоуправе и за државу и директна корист за грађане, јер ће омогућити да се смањи потрошња топлотне енергије, да рачуни буду нижи за 25 до 30 одсто. Реализацијом овог пројекат уштедеће се топлотна енергија која је једнака производњи градске топлане у Нишу. То је и огромна уштеда у еколошким трошковима и уједно значи здравију животну средину“, рекла је Михајловићева.

Она је рекла да пројекат јесте велик и сложен, али да је успешан јер га спроводе заједно Влада, општине и градови и грађани.

„Почели смо прошле године и питали смо се да ли ће све локалне самоуправе разумети идеју државе и потребе грађана и сви су показали да знају колико је пројекат важан за сваку кућу, сваки стан, за свако домаћинство. Ово није последњи јавни позив, биће их током ове године још. Обезбедили смо у буџету Министарства само за ову намену 250 милиона евра, јер је унапређење енергетске ефикасности као да градимо нову електрану. Енергетска ефикасност је један од стубова енергетске безбедности, која је питање опстанка и развоја друштва и државе. Држава је обезбедила све што је потребно јер размишљамо стратешки, не само за данас, већ и за наредне деценије“, поручила је она.

Бојан Радовић, председник Општине Аранђеловац, захвалио је Министарству на подршци и помоћи у реализацији пројекта и рекао да је ова општина издвојила више новца за ову годину.

„Ми другу годину заредом учествујемо. Прошле године одвојили смо пет милиона динара, а учествовало је 79 домаћинстава. Ове године општина и Министарство дају по осам милиона, па очекујемо и већ број домаћинстава, с обзиром на то да је пројекат изузетно важан за наше грађане“, изјавио је он. 

„Искористио бих прилику да захвалим Влади и Министарству на томе што другу годину имамо прилику да учествујемо у пројекту. Ове године смо петоструко повећали износ, јер је прошлогодишњи пилот-пројекат показао да је заинтересованост грађана велика и одјек код суграђана је био велики“, изјавио је Антонио Ратковић, градоначелник Сомбора.

„Град Крушевац је прошле године успешно реализовао пројекат, припремили смо се и за ову годину да олакшамо суграђанима, уштедимо енергију и новац и сачувамо животну средину. Ово је могућност да директно радимо за добробит наших грађана“, рекла је Јасмина Палуровић, градоначелница Крушевца.

Александар Миликић, градоначелник Бора, рекао је да је овај пројекат пример да локалне самоуправе, Влада и грађани могу заједно да мисле о животној средини и економији.

„Ово је и пример како можемо у наредним годинама да радимо заједно. За град Бор је јако битно, јер се иначе у граду троши знатно више енергије, због чега само за ову годину одвојили 10 милиона динара“, рекао је он.

„Од сјајне идеје потпредседнице Владе до сада прошло је нешто више од годину дана и ово је показатељ да је пројекат одличан. Ушли смо у ову годину са 45 милиона динара из буџета града, грађани су веома заинтересовани и драго ми је да можемо да учинимо нешто добро и за грађане и за град и за државу, јер очекујемо да учествује око хиљаду домаћинстава“, рекао је Милун Тодоровић, градоначелник Чачка.

Михајловићева: Лажна дилема између енергетске транзиције и енергетске безбедности

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да није тачно да постоји дилема између тога да Србија мора да бира између енергетске транзиције и енергетске безбедности, већ да ће управо зелена енергија донети Србији и енергетску безбедност и нови модел раста.

„Све те приче о томе да смо у дилеми да ли ћемо имати енергетску транзицију која значи зелену енергију, зелену економију, нова радна места и нови модел раста или ћемо бити енергетски безбедни нису тачне и они који то говоре не познају основу свега“, изјавила је она, одговарајући на питања новинара у Аранђеловцу, где су данас потписани уговори о реализацији пројекта унапређења енергетске ефикасности.

„Све што можемо да производимо из наших извора у нашој земљи, посебно из обновљивих извора, донеће нам енергетску безбедност. Соларне електране, ветроелектране, биогас, водоник – јесу основа будуће енергетске безбедности. Не размишљамо само о данашњем дану и овој години, већ морамо да водимо рачуна како ће Србија изгледати 2040. и 2050. године, јер се цео свет мења. Морамо да учинимо све да наша земља настави да се развија, да омогућимо даљи привредни развој, а то није могуће уколико не осигурамо енергетску безбедност. То значи сигурна производња електричне енергије из наших капацитета, то значи енергетска диверзификација, транзиција и зелена енергија“, рекла је Михајловићева.

Михајловићева: Влада реаговала на време да заштити грађане и привреду , обезбеђено довољно енергије и енергената

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да је држава правовременом реакцијом обезбедила довољно енергије и енергената и да је Влада доношењем Уредбе о ограничењу цене нафтних деривата заштитила тржиште, односно привреду и грађане.

„У време кризе која се дешава у Украјини све земље на свету трпе, па и Србија, али је Влада на време реаговала, од првог тренутка, како би заштитила и грађане и привреду. Због тога имамо све што је потребно да можемо нормално да водимо привредни, економски и друштвени живот. Од почетка имамо довољно топлотне, електричне енергије, гаса, нафте и нафтних деривата“, рекла је она, одговарајући на питања новинара. „Имајући у виду цене на светском тржишту, које су биле високе и прошле године као резултат опоравка привреде после пандемије, а сада због рата у Украјини, усвојили смо Уредбу о ограничењу висине цене нафтних деривата, а да бисмо направили баланс између малопродајних и велепродајних цена, изменили смо уредбу. Сада ће се цене усклађивати на седам дана. У сваком случају, цена за пољопривреднике остаје иста – 179 динара за литар, цена бензина и дизела ће бити незнатно виша, али однос малопродаје и велепродаје не може бити већи од шест динара. Трудићемо се да ускладимо са ценом на светском тржишту, данас барел нафте кошта 119 долара, а пре два дана је био 135 и на то не можемо да утичемо, али нашим мерама штитимо и тржиште, и привреду, и грађане“, рекла је Михајловићева.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЕДНИЦЕ ВЛАДЕ

МИНИСТАРСТВО РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ

ПРЕС СЛУЖБА

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Aleksandar Djukic On: