Велика Госпојина: Традиционални вашар обележава Голубачку општину

This ad has expired.
Contacts:

Голубац оживљава у најбољем светлу за време Велике Госпојине, древног хришћанског празника који се прославља сваког 28. августа. Представља један од најзначајнијих хришћанских празника. Ова светковина доноси уједно и вашарску радост широм Србије, укључујући и Голубац.

Вашар у Голупцу је истински културни и забавни елемент. Голубачка општина постаје својеврсни центар дружења и забаве, где се посетиоци и локални житељи окупљају да уживају у богатству вашарских штандова, занатских производа и народне забаве.

Велика Госпојина означава и период међудневнице, између овог празника и Мале Госпојине која се обележава 21. септембра. То је време најпогодније за брање разних плодова и лековитих трава. Верује се да извори који тада „крију“ лековите моћи посебно благотворно делују на здравље.

У Голупцу се Великогоспојински вашар прослављао од периода друге половине 19. века, отприлике у време када и добија статус варошице. Испрва се прослављао на потезу где је данас Једриличарски клуб, ту је било фудбалско игралиште, а након тога у Парлозима, то је било у првом периоду након потапања старе обале при подизању ХЕ Ђердап.

Увек је имао намену размене производа и робе, што је у неку руку до данас сачувано.

Све у свему, Велика Госпојина у Голупцу обећава забаву, традицију и културни доживљај за све генерације. Не пропустите прилику да уживате у овом традиционалном догађају.

Важна вест за све мештане и посетиоце Голупца: Туристичка атракција општине, туристички возић, ће бити доступан за вожњу у понедељак, 28. августа, по следећим терминима:

Не пропустите прилику да уживате у овом традиционалном догађају.

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Душан Ђорђевић On: