ДАНАС ЈЕ МИХОЉДАН – ЗАВРШИТЕ ЗАПОЧЕТО

This ad has expired.
Contacts:

Обичаји на Михољдан – дан када треба завршити започето и посветити се духовном развоју!
Православни верници данас, 12. октобра, обележавају празник Михољдан, дан од којег се према веровању сматра да почиње права јесен, а топли октобарски дани називају се Михољско лето.
Празник се обележава у част Светог Кирјака Отшелника.

ЗАНИМЉИВОСТ – На исти дан МИХОЉДАН обележавају католици, православци и протестанти широм Европе.

Свети Киријак рођен је у Коринту крајем четвртог века и за живота је сматран стубом хришћанства и узором монашких врлина. Монашки живот започео је у Јерусалиму, а служио је у више манастира. Према списима сматра се да је био крупан и снжан човек иако је цео живот провео у строгом посту. Пред крај живота боравио је у монашкој породици Светог Харитона, где су монаси јели једанпут дневно, и то по заласку Сунца. Последње године живота провео је у пустињи, а поживео је 109. година. Монаси су га поштовали као исцелитеља и утешитеља људи.


Празник Светог Киријака (Михољдан) многи људи у Србији славе као породичну крсну славу.

Такође, у Боки Которској, Свети Киријак се сматра заштитником помораца. Постоје разна веровања и обичјаи који се још од наших предака поштују ња Михољдан. Један од њих хесте да на Михољдан треба завршити све послове, окончати оно што је започело. Али се треба уздржати и од физичког рада, како би се пронашло време за молитву и неговање душе.
Пошто се веровало да на Михољдан треба завршити све послове, онда се на овај празник некада нису организовала венчања и свадбе, јер су веровали да су им гости на тај дан заузети.
У Боки Корторској, Михољдан је празник помораца, називају га још и господски празник, а некада су га славиле чувене поморске породице тог краја. Морнари на овај дан не би испловљавали на море. Некада се веровало да особе које су рођене на Михољдан имају посебне таленте и дарове и да ће имати пуно среће у животу.
С обзиром да се Михољдан 2022. године обележава у среду, гозба на слави треба да буде посна.

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Александар Ђукић On: