У насељу Војиловo одржани су Михољски сусрети села

This ad has expired.
Contacts:

У организацији општине Голубац, Месне заједнице Војилово, Туристичке организације Голубац, а под покровитељством Министарства за бригу о селу, одржани су 3. по реду ,,Михољски сусрети села“ на територији општине Голубац. Манифестација је први пут одржана 2021. у Браничеву, потом 2022. године у Добри, а ове године у Војилову.

Домаћа радиност, сувенири, храна, као и разне друге рукотворине биле су изложене на 13 штандова. Кроз целодневни програм представљени су народни обичаји, стваралаштва, музика, игра, спортска надметања и промовисан је традиционалан начин живота, као и културно историјско наслеђе.

Поред такмичења у традиционалним спортско – забавним дисциплинама приређене су изложбе материјалног и нематеријалног културног наслеђа Војилова, као и едукативне радионице за децу и одрасле: вежење, ткање, дрводељство, прављење сира, представљање и брање лековитог биља, као и презентација испирања злата, коју је презентовало Удружење ,,Златно руно“ из Волује.

Најбољим екипама, појединцима и учесницима ове манифестације додељене си медаље, дипломе и захвалнице, а посетиоци су имали прилику да се подсете старих народних обичаја и да уживају у локалном стваралаштву, традиционалним играма и песми, али и спортским и кулинарским надметањима.
Домаћин четвртих по реду ,,Михољских сусрета села“ следеће године биће насеље Малешево, које је ове године добило награду за најлепшу свадбарску погачу.

Осим такмичења у спортском делу програма приказан је и богат културно уметнички програм у коме су наступили КУД ,,Браничево“ из Браничева, КУД Народне библиотеке Голубац и КУД ,,Штуле“ из Волује.

Општини Голубац је, од стране Министарства за бригу о селу, одобрена апликација за суфинансирање спровођења активности око организације манифестације „Михољски сусрети села – ВОЈИЛОВО 2023.“.

Циљ овог пројекта јесте да се туризам подигне на један већи ниво, а да овај крај постане препознатљива туристичка дестинација у овом делу Доњег Подунавља, али и да нове генерације остану овде на своме огњишту и да тако дају свој допринос развоју општине. Реализовањем оваквих пројеката доприноси се развоју насеља на територији општине Голубац.

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Душан Ђорђевић On: