Активности НБ Голубац – Изложба “Црвена илуминација“ у Галерији модерне уметности и промоција књига издавачке куће „Мали Немо“

This ad has expired.
Contacts:

Изложба “Црвена илуминација“ у Галерији модерне уметности

У четвртак 6. априла отворила се изложба „Црвена илуминација“ Анђелије Роглић.


Од самих почетака (и након магистарске тезе „Стање духа је линија“ 2008 ) Анђелија Роглић је искључиво линијом истраживала процесе и обрасце у природи и сликом бележила међусобне интеракције између хаоса и поретка, интелекта и емоција.

Минималистичку естетику и занимање усмерено ка „фигуративном приказу апстрактних појава и стања“ Анђелија Роглић наставља и кроз серију изложених радова (насталих током 2019/2020), обједињених називом „Црвена илуминација“. Овога пута, концепт међусобне повезаности и функцијâ, сагледава кроз свеприсутност геометрије у природи и филозофијама Истока и Запада. Ослањајући се на елементарну геометрију и духовне аспекте боја и геометријских облика, Анђелија на радовима гради мноштво „покретних“ апстрактних односа. У сваком појединачном раду и на целој изложби облици (круг, квадрат, троугао…) се понављају, али никад у истом односу. У мноштву трансформисаних односа препознајемо организациони принцип сличан теорији скупова, који се у основи бави апстрактним везама.

Везе које Анђелија успоставља на својим радовима указују напокретање њеног размишљања и представљају „записе“ из менталног простора, а могу бити и кључ за разумевање њених намера „да емоционално најинтензивнија боја (црвена) привуче пажњу посматрача, пробуди лична осећања и претвори га у активног учесника у процесу“. Овакав приступ следи „духовно у уметности“ и идеју да се апстрактне везе доживе као изненадно надахнуће (илуминација) и као језик који није само способан да изрази дубље истине, већ и да их пренесе у сва чула.


На радовима је најзаступљенији колаж, комбинован са другим сликарским техникама – акварелом, пастелом и лавираним тушем. Што се тиче линије (ње се Анђелија не одриче ни у овој серији) она ужива сопствену виталност и у вибрантној форми подржава ритам и испуњава ткиво сваког облика. Ритам је основни принцип компоновања, али и кохезивни квалитет који нам омогућава да идентификујемо језгро Анђелијиних идеја, које стоје иза симболике одабраних геометријских облика. Отуда се, у савременом тренутку, радови Анђелије Роглић ослоњени на естетски и донекле поетски садржај, не могу посматрати као чисто апстрактне слике. Мноштво трансформисаних облика, исцрпљених на близу педесет радова, богато је значењима.
кустос Соња Милићевић

Високи званичници из општина суседне Румуније који су били гости наше општине, имали су част да међу првима погледају изложбу.

Изложбу можете погледати до 20. априла сваког радног дана од 8 до 14 часова.

Promocija knjiga izdavačke kuće „Mali Nemo“

U utorak 11. aprila od 19 časova u Narodnoj biblioteci “Veljko Dugošević” Golubac očekuje Vas promocija knjiga izdavačke kuće „Mali Nemo“.

Izdavačka delatnost „Malog Nema“ obuhvata izdavanje časopisa za književnost, umetnost i kulturu „Sveske“, revije za digitalnu umetnost i kulturu „Sveske-ArtTech“ i izdavanje knjiga u dvadesetak edicija: književna teorija, istorija i kritika, umetnost, filozofija, estetika, psihologija, poezija, proza, književnost za decu, esejistika, prevedena književnost, bibliotekarstvo, antologije, mediji, ekonomija, poslovna etika, menadžment, kulturna istorija, drama, monografska literatura.

U okviru izdavačke kuće „Mali Nemo“ deluje i „Katedra Mali Nemo“ koja obuhvata organizovanje međunarodnog festivala za digitalnu umetnost i kulturu „ArtTech“, prezentacije knjiga, radionice kreativnog pisanja, predavanja i druge programske aktivnosti.

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Александар Ђукић On: