Dodeljene su subvencije poljoprivrednicima opštine Golubac

This ad has expired.
Contacts:

Podeljene su subvencije  za kupovinu priključnih mašina i opreme poljoprivrednicima opštine Golubac

Opština Golubac u okviru Programa  mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja u poslednjih osam godina iz budžeta izdvaja iznos od 5 do 10 miliona dinara.

Poljorivrednici, njih 25 sa teritorije opštine Golubac koji imaju registrovana domaćinstva i aktivno se bave poljoprivrednom proizvodnjom,  konkurisalo je i dobilo podsticajna sredstva koja su namenska i bespovratna u  iznosu do 50% cene prihvatljivih troškova nabavke poljoprivrednih priključnih mašina i opreme.  Podsticajna sredstva u ukupnom iznosu od 2,2 miliona dinara koje je naša lokalna samouprava izdvojila za ovu namenu  za nabavku  sitne mehanizacije dobilo je svih 25 poljoprivrednih proizvođaca koji su se javili na konkurs. Njih je primio predsednik opštine dr Nebojša Mijović sa saradnicima i tom prilikom im je uručio rešenja o dobijenim novčanim sredstvima u iznosu od 50 odsto vrednosti nabavljene poljoprivredne opreme i mehanizacije.

Ovom prilikom je neophodno pohvaliti predan i savestan rad kancelarije za LER opštine Golubac, jer su Suzana Čalić i Saša Bogićević nesebično pomagali svim zainteresovanim poljoprivrednicima sa teritorije opštine Golubac tokom procesa konkurisanja.

      -Svi poljoprivrednici koji su učestvovali na konkursu za dodelu budžetskih sredstava za subvencije u iznosu od 50 odsto od vrednosti nabavljene poljoprivredne opreme i mehanizacije dobili su tražena sredstva i niko nije odbijen. Iz Budžeta opština Golubac u cilju razvoja poljoprivrede u poslednjih osam godina  izdvaja i određena podsticajna sredstva za razvoj  drugih grana, kao što je podizanje voćnih zasada, stočarska proizvodnja, ribarstvo, proizvodnja lekovitog bilja i pčelarstvo, istakao je predsednik opštine Golubac, dr Nebojša Mijović.

Među poljoprivrednim proizvođačimmma koji su dobili subvencije od opštine Golubac je i Dalibor Ognjanović iz Miljevića. On je jedan od retkih mladih poljoprivrednika koji je nastavio porodičnu tradiciju u ratarskoj proizvodnji gde obrađuje 70 hektara na kojima proizvodi kukuruz, pšenicu i suncokret. On kaže  da je ova godina i pored dugotrajne suše i smanjenog prinosa ipak bila prosečna, a ujedno pozvao mlade da ostanu na svome ognjištu i bave se poljoprivrednom proizvodnjom, jer od nje može lepo da se živi.

Golubačka opština, koja je u proteklim vremenima izgubila privredne potencijale, nastoji da obezbedi stabilno mesto na turističkoj mapi Evrope. Uporedo sa tim, Golubac podstiče i razvoj poljoprivrede, u prvom redu razvoj stočarastva, kao podršku turizmu, ali i kao šansu da se spreči ili bar umanji izraženi odliv stanovništva sa tog područja.

Opština Golubac  svoj razvoj vidi u turizmu, poljoprivredi i razvoju malih i srednjih preduzeća. U poslednjih nekoliko godina realizovano je preko 100 kapitalnih projekata koji će doprineti radu i boljem životu građana. U oblasti poljoprivrede  radi se  i na geografskom poreklu za proizvode sa ovog prostora, među kojima je sada već poznati ,,Đerdapski med’’, a  sredstva u iznosu od 25 hiljade dinara mesečno  za period od 15 godina za rađanje trećeg i svakog narednog deteta u našoj podunavskoj opštini  dobija sve veći broj nezaposlenih majki.

Ovog puta se redakcija portala „e-golubac“ zahvaljuje novinaru Ljubiši Nastasijeviću na iscrpnom izveštaju.

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Aleksandar Djukic On: