У Голупцу је обележен Светски Дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца

This ad has expired.
Contacts:

Јуче је у Голупцу свечано обележен Светски Дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца, пројекцијом играног француског филма „Црвена на крсту“, придружујући се глобалном Покрету хуманости и солидарности.

Овај дан има посебан значај. Све је почело 24. јуна 1859. године, у Северној Италији, се догодила битка код места Солферино која је била прекретница у оснивању Црвеног крста. На месту догађаја се нашао пословни човек Анри Динан о чему говори и радња овог филма.

Оснивач Покрета Црвеног крста, Анри Динан, рођен је у Женеви, 8. маја 1828. године и први је добитник Нобелове награде за мир 1901. године. Међународном покрету Црвеног крста и Црвеног полумесеца припада и Црвени крст Србије.

Основни принципи деловања су: хуманост, непристрасност, неутралност, добровољност, јединство, независност и универзалност.

Српско друштво Црвеног крста спада у најстарија национална друштва. Основано је 6. фебруара 1876. године, а данас броји око 180 градских и општинских организација, међу којима је и Црвени крст Голубац.

У Голупцу, овај значајан датум је обележен са слоганом ,,Сачувајмо хуманост“, истичући мисију Црвеног крста – помоћ човеку у невољи. Манифестација је била прилика да се подсетимо основних делатности овог покрета, попут добровољног давања крви, здравствене и социјалне заштите људи. Осим тога, подсећање на историјске догађаје, попут оснивања пододбора Црвеног крста Голубац 1908. године, који је пружио значајну помоћ у тешким тренуцима, додатно је нагласило важност континуиране подршке и солидарности у локалној заједници.

Извир: Црвени крст Голубац

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Душан Ђорђевић On: