SRBIJA NA RAZMEĐI VEKOVA (1878-1918) – literarni konkurs

This ad has expired.
Contacts:

Ukoliko volite i dobro poznajete srpsku istoriju, kulturu ili književnost, a imate talenat za pisanje, ne propustite veliki Portalibrisov nagradni literarni konkurs!

Srbija na razmeđi vekova (1878–1918)

Napišite priču inspirisanu najzanimljivijim periodom srpske istorije – razdobljem s kraja 19. i početka 20. veka. Pozabavite se temama ratova za slobodu, ubrzanog razvoja gradova, privrede, industrije, nauke, kulture, umetnosti i književnosti. Istražite uzbudljive događaje ili se prisetite porodičnih priča iz burnog istorijskog perioda od Berlinskog kongresa 1878. do kraja Prvog svetskog rata 1918. godine – doba u kome je srpski narod prolivao krv radi naše današnje slobode, završavao dugu epohu turske vladavine, kretao ka Evropi i iznova se borio sa novim neprijateljima, stremeći napretku i čuvajući osnovne vrednosti.

Posvetite svoju priču velikanima epohe: kraljevima i kraljicama, dvorskim damama, vojskovođama, diplomatama, naučnicima, političarima, istoričarima, pesnicima, književnim kritičarima, ali i nepoznatim ili zaboravljenim ljudima, umetnicima, vojnicima, zaverenicima, revolucionarima, ličnostima sa margine društva i, naravno, običnim građanima koji su živeli u to doba.

Ovim konkursom proširujemo Portalibrisov projekat negovanja tradicije, započet kroz ediciju Otrgnuto od zaborava, koja je prvenstveno okrenuta zaboravljenim srpskim piscima i očuvanju srpskog istorijskog i kulturnog nasleđa. Zato su u njoj u velikoj meri zastupljeni i znameniti srpski istoričari, vojskovođe, naučnici, memoaristi: Vladimir Ćorovićvojvoda Živojin MišićJovan CvijićBogdan PopovićJovan SkerlićMihailo Petrović AlasKosta N. Hristić i mnogi drugi.

Portalibris vas poziva da se osvrnete na sve one događaje i ljude koji su obeležili zlatno doba srpskog političkog, privrednog i kulturnog života.

Nagrade:

Najbolji radovi biće novčano nagrađeni:

 1. nagrada – 15.000 dinara;
 2. nagrada – 12.000 dinara;
 3. nagrada – 9.000 dinara.

Svi radovi koji uđu u širi izbor biće objavljeni na sajtu Portalibrisa, a oni koji se budu našli u užem izboru biće objavljeni i u okviru štampanog izdanja.

Uslovi konkursa:

 • konkurs je otvoren do 28.juna 2022.godine
 • Molimo vas da vaše radove šaljete najkasnije do ovog datuma;
 • radovi moraju biti propraćeni kontakt podacima (ime i prezime, telefon, imejl-adresa, adresa stanovanja);
 • radovi moraju biti predati u elektronskom obliku, u standardizovanoj formi (ćirilica ili latinica, veličina slova: 12, font: Times New Roman);
 • radovi mogu biti dužine do 8.000 karaktera (bez razmaka);
 • radovi moraju biti originalni i ne smeju biti prethodno objavljeni (na sajtovima, ličnim blogovima ili u štampanim izdanjima: novinama, časopisima, knjigama, itd.);
 • radove poslati na adresu portalibris@cet.co.rs;
 • rezultati konkursa biće objavljeni do 1. septembra 2022. godinena sajtu portalibris.rs;
 • podrazumeva se da slanjem rada na naš konkurs pristajete da Vaš rad, ukoliko je izabran, bude objavljen na sajtu portalibris.rs (u elektronskom obliku) i/ili u knjizi (u štampanom obliku);
 • autori zadržavaju svoja autorska prava, a Portalibris pravo na izdavanje;
 • radovi koji ne ispunjavaju navedene uslove konkursa neće biti uzimani u razmatranje.

Otvorite vrata knjizi – pokažite nam svoj spisateljski talenat!

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Александар Ђукић On: