Браничевo: Нада за школе

This ad has expired.
Contacts:

У Основној школи „Вељко Дугошевић“ у Браничеву  у току је  пројекат, који ова школа реализује уз подршку ЕУ кроз ЕРАСМУС+ Програм. У присуству представника локалне заједнице, јавних предузећа и установа у школи у Браничеву одржана је презензација овог пројекта који је почео да се реализује  2022. године у коме учествују  школе из Румуније, Чешке, Португалије, Бугарске и Грчке. Вредност пројекта је 170.635 евра, од чега  је 21.346 евра припало школи Браничево.

“Године 2021. године јавили смо се на конкурс, а наредне 2022. године пројекат је одобрен. Када смо почели његову реализацију за нас је овој би једно ново искуство, били смо и пресрећни када смо добили овај пројекат, јер је то нас било нешто ново. Овај пројекат завршава се 31. децембра ове године. У њему је учествовало више наших колега и учитеља и њима се пружила шанса да обиђу нека места и државе  и науче нешто ново, стекну разна искуства и о којима су могли само да сањају. Очекујем да ће школа имати и неке скромне бенифите од неки 5-6 хиљада евра. Ми смо скромни  то нам много значи, јер смо стекли ново искуство, а опремићемо и једну учионицу“, рекао је директор школе Драган Фуруновић.

О пројекту и искуствима које су стекли боравком у школама и образовним установама у местима партнера у пет страних земаља говорили су Урош Миловановић, Јелена Милетић Живковић и Весна Фуруновић Петровић,  као координаторка пројекта. 

 ПРОБЛЕМИ СА КОВИДОМ-19   

“Пројекат ,,Нада за школе“ настао је због проблема са ковидом, у који су укључене многе Европске Земље. Реализује се уз подршку ЕУ кроз ЕРАСМУС+ Програм, разне тренинге за наставнике, одласке  на транснационалне састанке, радионице са нашим наставницима, ученицима,  као и са наставницима и ученицима из других школа. Тако смо дошли до закључка да је свима њима поребна помоћ због свега оног што смо прошли кроз Ковид-19, нагласила је координаторка пројекта Весна Фуруновић Петровић“. 

За Основну школу „Вељко Дугошевић“ овај пројекат је од велике важности.

“Имали смо среће да дође до реализације овог пројекта, што је  велико искуство  за наставнике који су овом приликом имали могућност да оду на те транснационалне састанке. У мањим срединама, у државама у којима су наши наставници боравили видело се да сличне проблеме имају као ми у Голупцу, мањи број ученика, недостатак стручног особља… Код већих и развијених држава и у већим градовима ти су проблеми малко другачије природе“, додала је.

 “Крајем децембра ове године одржаће се још једна презентација овог пројекта када се и завршава његова реализација“. 

ИЗВОР: РЕЧ НАРОДА

Širimo dalje
Posted in: Vesti Posted by: Душан Ђорђевић On: